کاشت ریش به روش FUT روش سنتی کاشت فولیکول های مو است که اغلب به عنوان روش نواری نیز شناخته میشود. این روش به سبب برداشتن نواری از پوست سر، نسبت به سایر روشهای کاشت دارای تهاجم، دوران نقاهت و عوارض بیشتری است. نوار پوستی از قسمت پشت سر که معمولاً تراکم موی بیشتری داشته و در برابر ریزش مقاوم است، با دقت توسط پزشک بریده میشود. پزشک به طور مستقیم واحدهای فولیکولی را از این نوار جدا کرده و در ناحیه ریش پیوند میزند. در حدود ۲ تا ۳ هفته پس از پیوند ریش ممکن است فولیکولهای پیوند شده دچار ریزش شوند. این ریزش موقتی است و با گذشت چند ماه گرافتها مجدداً شروع به رشد میکنند. اکثر بیماران تا ۶ ماه بعد از کاشت طبیعی ریش شاهد رشد قابل توجهی در ناحیه ریش خود خواهند بود. نتایج نهایی کاشت ریش به روش FUT بین ۹ تا ۱۲ ماه قابل مشاهده خواهد بود. انتخاب پزشک متبحر، رعایت دستورالعملهای قبل و بعد از کاشت و شرایط جسمانی مناسب بیمار در دستیابی به بهترین و مطلوبترین نتایج اهمیت بسزایی دارند.
مراحل کاشت ریش به روش FUT
کاشت ریش به روش FUT شامل مراحل ذیل میشود:
مرحله طراحی ریش: در این مرحله پزشک الگوی کاشت ریش و میزان گرافتهای مورد نیاز برای ناحیه تحت درمان را با توجه به خواست و ترجیحات بیمار و بانک موی او طراحی میکند. این مرحله یکی از مهمترین مراحل کاشت در نظر گرفته میشود.
مرحله آمادهسازی و تزریق بی حسی: پزشک اقدامات لازم مانند اصلاح و ضد عفونی کردن نواحی اهدا کننده (پشت سر) و ریش را انجام میدهد. قبل از شروع برداشت نواری پوست در روش کاشت ریش fut، پزشک بی حسی موضعی را تزریق میکند.
برداشت نواری پوست: در این مرحله پزشک با استفاده از وسایل مخصوص مانند تیغ جراحی، نواری باریک از پوست پشت سر را برش میزند. در روش کاشت ریش fut، اندازه نوار پوستی با صلاحدید پزشک و بسته به میزان فولیکولهای مورد نیاز و خاصیت ارتجاعی پوست تعیین شده و بریده میشود. سپس پوست ناحیه برش خورده، با دقت توسط جراح بخیه زده میشود.
استخراج فولیکولها: در این مرحله پزشک نوار پوستی را با دقت در زیر میکروسکوپ قرار میدهد. جراح نوار پوستی را به چندین گرافت کوچک حاوی ۱ تا ۴ فولیکول مو تقسیم میکند. در این مرحله پزشک باید استخراج گرافتها را به گونهای انجام دهد که احتمال آسیب دیدن گرافتها به حداقل برسد.
پیوند گرافتها: در این مرحله پزشک برای پیوند فولیکولهای استخراجی از نوار پوستی، برشهای بسیار ریزی را در ناحیه تحت درمان ایجاد میکند. سپس گرافتها در برشهای ایجاد شده در ناحیه ریش قرار داده میشوند. پزشک باید به زاویه و عمق قرار گرفتن گرافتها دقت کند. در این مرحله از کاشت ریش به روش fut، مهارت پزشک نقش بسزایی در کسب نتایج طبیعی خواهد داشت.
اقدامات قبل از کاشت ریش به روش FUT
اقدامات قبل از کاشت ریش به روش FUT به شرح زیر می باشند؛
- دقت در انتخاب پزشک متخصص، ماهر و کلینیک معتبر با امکانات بالا
- مطلع کردن پزشک از کلیه شرایط جسمانی، داروها، بیماریها و آلرژی به داروها و مواد بی حسی موضعی
- انجام آزمایشهای تجویز شده توسط پزشک مانند آزمایش خون و آزمایش رد عفونت های ویروسی قابل انتقال از طریق خون مانند ایدز و هپاتیت
- خودداری از استعمال سیگار و قلیان چند هفته قبل از جراحی
- خودداری از نوشیدن الکل
- خودداری از برنزه کردن و قرار گرفتن در معرض نور خورشید
- خودداری از مصرف داروهای رقیق کننده خون و ضد التهابهای غیر استروئیدی (در صورت استفاده دائم مشورت با پزشک ضروری است)
- خودداری از رنگ کردن موها ۴ تا ۵ روز قبل از کاشت
- نوشیدن مایعات فراوان و داشتن رژیم غذایی سالم و مغذی
روز قبل از کاشت ریش به روش fut بیماران باید دوش گرفته و موهای خود را با محصولات ملایم بشویند. استراحت و خوابیدن کافی، پوشیدن لباسهای گشاد و مناسب، داشتن همراه در کلینیک، خوردن میان وعده مغذی قبل از کاشت و در صورت امکان گرفتن مرخصی از محل کار از اقدامات مناسب و مهم قبل از کاشت ریش هستند.
مراقبت های بعد از کاشت ریش به روش FUT
مراقبتهای بعد از کاشت ریش به روش FUT در کسب نتایج ایدهآل بسیار موثر است. به طور کلی به دلیل بروز برخی عوارض جانبی پزشکان اقدام به تجویز برخی داروها مانند مسکنها، محصولات بهداشتی و مراقبتی و داروهای آنتیبیوتیک میکنند. مصرف منظم و صحیح این داروها در تسریع بهبودی و جلوگیری از تشدید عوارض موثر است.
بیشتر توصیه پزشکان در خصوص رعایت بهداشت و تمیز نگه داشتن نواحی تحت درمان و اهدا کننده برای جلوگیری از عفونت و تشدید سایر عوارض است. برخی اقدامات مانند استعمال سیگار و قلیان، نوشیدن مشروبات الکلی، مصرف داروهای رقیق کننده خون و ضد التهابهای غیر استروئیدی، شنا کردن و حضور در مکانهای گرم مانند سونا و جکوزی، شستن صورت در روزهای ابتدایی دوران نقاهت با آب، خوردن غذاهای چرب، بسیار شور و شیرین، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، خم کردن سر به سمت جلو (در روزهای اول دوره نقاهت)، انجام فعالیتهی سنگین و ورزشهای شدید، خودداری از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین، کندن دلمهها، دستکاری ناحیه تحت درمان، تراشیدن ریش تا زمان تعیین شده توسط پزشک، دستکاری ناحیه اهدا کننده و مصرف محصولات شیمیایی خشن ممنوع است.
به منظور تسریع روند بهبودی بهتر است بیماران برخی اقدامات و مراقبتهای بعد از کاشت ریش به روش FUT مانند نوشیدن مایعات کافی، ورزشهای سبک (پیادهروی)، بالاتر قرار دادن سر از سطح قلب در زمان خواب و استراحت، استفاده از کمپرس سرد، استفاده از رژیم غذایی سالم و مناسب، استراحت و خواب کافی را جدی گرفته و انجام دهند.
مزایای کاشت ریش به روش FUT
از مزایای کاشت ریش به روش FUT میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- در روش کاشت ریش fut امکان پیوند تعداد بیشتری فولیکولهای مو به طور همزمان در یک جلسه وجود دارد. این روش کاشت، نتایج قابل توجه و بهتری را از لحاظ تراکم بیشتر در ناحیه ریش به همراه دارد.
- روش کاشت FUT ریش دارای نتایج طبیعی دائمی و طولانی مدت است.
- کاشت ریش به روش FUT با بی حسی موضعی انجام شده و نیازی به بیهوشی عمومی ندارد.
- این روش نسبت به سایر روشهای کاشت هزینه کمتری داشته و برای مناطق وسیعتر مقرون به صرفه است.
- در روش کاشت ریش fut به دلیل برداشت نواری پوست، گرافتهای میانی نوار پوست کاملاً سالم باقی میمانند. به دلیل نرخ بالای فولیکولهای سالم برای پیوند، این روش موفقیت کاشت ریش را افزایش میدهد.
- تکنیک کاشت ریش fut با حفظ یکپارچگی واحدهای فولیکولی در طول فرایند برداشت و پیوند، رشد مو را به حداکثر ممکن میرساند. این امر باعث میشود هر گرافت شانس بالاتری را برای پیوند مناسب و رشد مو داشته باشد.
- به دلیل نحوه استخراج گرافتها و پیوند دقیق در کاشت ریش به روش fut نرخ بقای پیوند بالاتر از سایر روشهای کاشت است. بقای موهای پیوند شده، منجر به تراکم بیشتر و کسب نتایج رضابت بخش میشود.
- کاشت ریش به روش FUT از نظر زمانی بسیار کارآمد است. این روش امکان پیوند هزاران گرافت را در یک جلسه فراهم میکند. این روش برای افراد پرمشغله با محدودیت زمانی، گزینه بسیار مطلوبی در نظر گرفته میشود.
- سرعت انجام کاشت ریش به روش fut نسبت به سایر روشهای کاشت بالاتر است.
حتما بخوانید : کاشت ریش، سریع یا زمانبر! نکات مهمی که باید بدانید
عوارض کاشت ریش به روش FUT
کاشت ریش به روش fut، مانند هر روش جراحی دارای عوارض جانبی و خطرات بالقوه است. شدت بروز عوارض جانبی به تخصص پزشک، رعایت دستورالعملها و شرایط جسمانی هر بیمار بستگی دارد. برخی از عوارض جانبی این روش عبارتند از:
- درد و ناراحتی
- قرمزی و التهاب پوست
- تورم و کبودی خفیف
- خارش
- واکنشهای آلرژیکی به داروی بی حسی
- ایجاد پوستههای موقت یا دلمهها
- ریزش موهای کاشته شده در ریش (عارضه طبیعی به دلیل تلوژن افلوویوم)
- خونریزی (خونابه) یا خونریزی زیاد (نادر)
- موی زیرپوستی
- گزگز
- سفتی پوست
- بی حسی موقت و خفیف (طبیعی) یا دائمی (آسیب به اعصاب به دلیل عدم تخصص جراح)
- عفونت (نادر): این عارضه با علائمی مانند قرمزی، خونریزی، ترشح چرک، فولیکولیت، تب، سردرد، اسهال و استفراغ همراه است. در صورت عدم درمان ممکن است منجر به نکروز پوست (بافت مردگی) و در موارد شدید سپسیس (نوعی التهاب در سراسر بدن به دلیل عفونت) شود که بسیار خطرناک است.
- جای زخم: در کاشت ریش به روش fut در صورت برداشت بیش از حد و بخیه زدن غیر اصولی ممکن است اسکار قابل توجهی در ناحیه اهدا کننده ایجاد شود.
- کشیدگی در پوست سر به دلیل برداشت بیش از حد نوار پوست سر (به دلیل عدم تخصص پزشک)
- رشد ناهموار فولیکولهای کاشته شده به دلایل مختلف مانند آسیب دیدن گرافتها در فرایند کاشت یا عدم رعایت دستورالعملهای پزشک
حتما بخوانید : آیا کاشت ریش درد دارد؟
معایب کاشت ریش به روش FUT
از معایب کاشت ریش به روش fut میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- از معایب اصلی روش fut میتوان به اسکار خطی باقیمانده در ناحیه اهدا کننده اشاره کرد. این اسکار در صورت کوتاه شدن موهای سر قابل مشاهده است. برای افراد علاقمند به مدل موهای کوتاه این مسئله دغدغه مهمی محسوب میشود.
- تکنیک کاشت ریش fut ، به دلیل داشتن ماهیت تهاجمیتر نسبت به سایر روشها، دارای عوارض بیشتر و دوران نقاهت طولانیتری است.
- کاشت ریش به روش fut، برای افراد دارای موهای فر و مجعد مناسب نیست. دلیل این امر دشوار بودن استخراج فولیکولهای مو بدون وارد کردن آسیب به آنها است.
- در روش کاشت ریش fut، دستیابی به نتایج نهایی به زمان زیادی نیاز دارد. این مسئله ممکن است برای برخی افراد که نیاز به نتایج فوری دارند، قدری سخت باشد.
هزینه کاشت ریش به روش FUT
هزینه کاشت ریش به روش FUT، به عوامل مختلفی مانند شهرت کلینیک و کیفیت درمانی، محل و موقعیت کلینیک، تعداد گرافتهای مورد نیاز، مدل ریش مورد نظر بیمار، شرایط ریش، دستمزد جراح (بر اساس میزان شهرت و مهارت)، مدت زمان جراحی و شهر محل سکونت بیمار بستگی دارد. افراد برای آگاهی از هزینه نهایی کاشت ریش باید به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنند.
حتما بخوانید : هزینه کاشت ریش در تهران
کاندیدای مناسب برای کاشت ریش به روش FUT
تقریباً به دلیل ایمن بودن کاشت ریش هر مردی میتواند برای کاشت اقدام کند. با این حال برخی افراد کاندیداهای مناسبی برای کاشت ریش به روش fut هستند. کاندیداهای ایدهآل این روش کاشت ریش عبارتند از:
- افراد دارای ریشهای نازک، کم پشت یا تکهای میتوانند برای کاشت ریش اقدام کنند. در حقیقت کاشت ریش برای اهداف زیبایی یک انتخاب محبوب و پر طرفدار محسوب میشود.
- افرادی که به دلایل ژنتیکی، مصرف برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی یا برخی بیماریها مانند کم کاری تیروئید یا سیفلیس دچار ریزش موهای صورت شدهاند، میتوانند برای کاشت ریش خود اقدام کنند.
- افرادی که در ناحیه ریش خود به دلیل مختلف مانند سوختگی، جراحت، ضربه، آسیب، شوک و مراقبتهای غیر اصولی دچار ریزش، نازکی و کم پشتی ریش شدهاند. به طور کلی موها بر روی بافت اسکار رشد نمیکنند، این افراد کاندیداهای مناسبی برای کاشت ریش محسوب میشوند.
- با توجه به این که پرپشت بودن موهای صورت برای بسیار از افراد نشان دهنده مردانگی است، این روش برای مردان تراجنسیتی که به دنبال گذاشتن ریش هستند، بسیار مناسب است. در بیشتر موارد درمانهای هورمونی برای رشد موهای ریش در این افراد منجر به دستیابی به نتایج قابل توجهی نمیشود. از این رو کاشت ریش به روش FUT جایگزین مناسبی برای روش هورمونی برای این گروه از افراد است.
- افرادی که دارای سلامت جسمانی و عمومی خوبی هستند. برخی بیماریها مانند دیابت و فشار خون کنترل نشده، بیماریهای قلبی عروقی حاد، بیماریهای خود ایمنی، بیماری اختلالات خونی و برخی بیماریهای روانی مانند تریکوتیلومانیا (تمایل غیر قابل کنترل بیمار برای کندن موها) ممکن است در نتایج کاشت ریش تاثیر بگذارند یا محدودیتی را برای بیماران ایجاد کنند.
- افرادی که به دنبال روشهای طبیعی و دائمی (طولانی مدت) برای داشتن ریشهای متراکم و پرپشت هستند.
- افرادی که از ظاهر ریش و سبیل خود ناراضی هستند.
- افرادی که از کاشت ریش انتظارات واقعی و منطقی دارند.
سوالات متداول
به طور کلی کاشت ریش راهحل دائمی برای ریزش موهای صورت است. در صورت انجام کاشت ریش توسط پزشک متبحر، پایبندی به دستورالعملهای قبل و بعد از جراحی و سلامت جسمانی مناسب بیمار، نتایج کاشت ریش با روش FUT، دائمی و طولانی مدت است.
به طور کلی به دلیل استفاده از داروی بی حسی موضعی، بیماران در حین جراحی کاشت ریش با روش FUT، دردی احساس نمیکنند. با از بین رفتن اثرات داروی بی حسی، بیماران ممکن است مقداری درد و ناراحتی را در نواحی اهدا کننده و صورت احساس کنند. پزشک به منظور مدیریت و کنترل درد داروهای را تجویز میکند. استفاده به موقع از مسکنها، در مدیریت درد بسیار موثر خواهد بود.
میزان ماندگاری کاشت ریش به روش FUT به عوامل مختلفی مانند سن و شرایط جسمانی بیمار، رژیم غذایی، میزان رعایت و پایبندی به دستورالعملهای پزشک، سبک زندگی بیمار (رعایت برخی اصول مانند داشتن خواب کافی، ورزش منظم و خودداری از استعمال سیگار و قلیان و پرهیز از نوشیدن الکل)، مهارت و تخصص جراح و نوسانات و تغییرات هورمونی بستگی دارد. در صورت داشتن شرایط مناسب کاشت ریش دارای نتایج دائمی خواهد بود.