ریزش مو سکه ای یا آلوپسی آره اتا بیماری است که بدلیل نقص سیستم ایمنی بدن و حمله آن به متابولیسم رشد مو اتفاق میافتد و باعث ریزش مو میشود. در حالی که ممکن است مو را از هر بخشی از بدن از دست دهید، ریزش مو سکه ای معمولاً سر و صورت را تحت تأثیر قرار میدهد. معمولاً موها به شکل بخش های دایرهای کوچک به اندازه یک سکه خالی میشوند، اما در برخی موارد، ریزش مو بیشتر است. بیشتر مردمی که این بیماری را دارند، سالم بوده و علائم خاص دیگری ندارند.
پیشروی آلوپسی آره اتا در هرشخص متفاوت است و بازگشت نیز قابل پیشبینی نیست، برخی افراد کاملاً موهایشان دوباره رشد میکنند، اما برای دیگران این امر صدق نمیکند. این بیماری درمان قطعی ندارد و درمان آن معمولا به کمک تقویت کننده های رشد مو انجام میگیرد.
علت های ریزش سکه ای مو
ریزش سکه ای مو یک بیماری خود ایمنی است. این بدان معناست که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بخشی از بدن شما حمله میکند. هنگامی که شما مبتلا به ریزش مو سکه ای هستید، سلولهای سیستم ایمنی بدن شما فولیکولهای مو (بخشی از بدن که مو میسازد) را احاطه کرده و به آن حمله میکنند. این حمله به فولیکول مو باعث ریزش موهای سر می شود.
مهم است که بدانید در حالی که این حمله باعث ریزش مو می شود، به ندرت فولیکول های مو را از بین می برد. این بدان معنی است که موهای شما می توانند دوباره رشد کنند. هر چه ریزش مو کمتر باشد، احتمال اینکه موهای شما خود به خود دوباره رشد کنند بیشتر است.
محققان به طور کامل درک نمیکنند که چه چیزی باعث حمله ایمنی به فولیکول های مو می شود، اما معتقدند که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی (غیر ژنتیکی) در آن نقش دارند.
حتما بخوانید : انواع آلوپسی یا طاسی
علائم ریزش سکه ای مو
ریزش سکه ای مو معمولاً با ریزش ناگهانی تکههای گرد یا بیضی شکل روی پوست سر شروع میشود، اما هر قسمتی از بدن ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد، مانند ریشها، ابروها یا مژهها. در بعضی از قسمت های مو که پایه مو بسیار نازکتر از نوک مو هست نیز اتفاق میافتد.
معمولاً هیچ نشانه ای از بثورات پوستی(مشکلات پوستی مانند جوش، قرمزی، کهیر یا تورم قسمتی از پوست و یا بدن، التهاب پوست) یا زخم روی قسمت خالی شده وجود ندارد. برخی از افراد میگویند که دقیقاً قبل از ریزش مو در قسمت هایی از پوست احساس سوزن سوزن شدن، سوزش یا خارش نیز داشتهاند که طبیعی است.
از دیگر علائم ریزش مو سکه ای در کسانی که ریزش موی بیشتری داشتهاند برجستگی و فرو رفتگی هایی در ناخن هم دیده شده که می تواند از علائم آلوپسی آره اتا باشد.
حتما بخوانید : ریزش مو زنان
ریزش سکه ای مو در خانم ها
علت دقیق ریزش مو سکهای در زنان، مانند مردان، به طور کامل مشخص نیست. با این حال، محققان معتتقدند که این بیماری یک اختلال ایمنی است که سیستم ایمنی به طور اشتباه به ریشههای مو حمله میکند و منجر به ریزش مو میشود. چندین عامل ممکن است باعث ریزش مو سکهای در زنان شود:
- عوامل ژنتیکی: شواهدی نشان میدهد که ژنتیک در توسعه ریزش مو سکهای نقش دارد. افرادی که خانوادگی دارای این بیماری هستند یا این بیماری را تجربه کردند، ممکن است به آن ابتلا شوند.
- واکنش ایمنی: سیستم ایمنی به طور اشتباه ریشههای مو را به عنوان جسم خارجی شناسایی کرده و آنها را هدف حمله قرار میدهد. این واکنش ایمنی خود به خود، چرخه رشد طبیعی مو را مختل میکند و باعث ریزش مو میشود.
- عوامل محرک: عوامل مختلفی میتوانند ریزش مو سکهای در زنان را تحریک یا تشدید کنند. این عوامل میتوانند شامل استرس فیزیکی یا عاطفی، تغییرات هورمونی (مانند دوران بارداری یا یائسگی)، برخی داروها، عفونتها یا رویدادهای تروماتیک باشند.
- اختلالات ایمنی دیگر: زنانی که اختلالات ایمنی موجودی مانند بیماریهای تیروئید، التهاب مفصلی یا لوپوس دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ریزش مو سکه ای باشند.
ریزش سکه ای مو در نوجوانان
بلوغ: در طی دوران بلوغ، تغییرات هورمونی قابل توجهی در بدن رخ میدهد که میتواند بر فعالیت سیستم ایمنی و گاهی هم بر روند رشد مو تأثیر بگذارد.
کمبود ویتامین: ویتامینهایی که برای سلامت موها اهمیت دارند، شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، ویتامین C، و ویتامینهای گروه B (مانند بیوتین، بیکمپلکس و آهن) میشوند. در صورتی که نوجوان دچار کمبود ویتامینهای اساسی باشد، مصرف مکملهای غذایی و تغذیه مناسب تحت نظارت پزشک یا متخصص تغذیه میتواند بهبود روند رشد مو و کاهش ریزش مو سکهای کمک کند
عوامل محرک: برخی عوامل محرک مانند استرس روانی، فشارهای اجتماعی، تغییرات هورمونی در دوران نوجوانی و عفونتها میتوانند به ریزش مو سکهای در نوجوانان مشترک باشند..
حتما بخوانید : ریزش مو در کودکان
ریزش سکه ای مو در کودکان
آلوپسی آره آتا در کودکان از هر 1000 کودک و نوجوان 1 نفر را مبتلا میکند. این را با 1 نفر از هر 400 مبتلا به دیابت نوع 1، 1 نفر از هر 12 مبتلا به آسم و 1 نفر از هر 345 مبتلا به فلج مغزی مقایسه کنید. دلیل اصلی ابتلا کودکان به این بیماری انتقال از طریق ژن است که معمولا بعد از گذشت چند ماه تا چند سال این بیماری درمان پیدا میشود.
طبق تحقیقات:
- دختران بیشتر از پسران به ریزش مو سکه ای مبتلا میشوند.
- این بیماری در نوجوانان (بالای 12 سال) بیشتر از کودکان (12 و کمتر) شایع تر است.
- همچنین در این تحقیق متوجه این موضوع شدهاند که کودکان آسیای و اسپانیایی بیشتر مبتلا به این بیماری میشوند.
حتما بخوانید : درمان ریزش مو
درمان ریزش سکه ای مو
برای افرادی که موارد خفیف تری از این بیماری را دارند، ممکن است بعد از مدتی موها دوباره رشد کنند و نیازی به درمان نباشد.باید این نکته را در نظر داشت که هنوز هیچ درمان تایید شده توسط FDA برای کودکان مبتلا به آلوپسی آره آتا وجود ندارد. با این حال، درمان هایی وجود دارد که بسیاری از متخصصان پوست برای کودکان از آنها استفاده میکنند که برای سایر بیماری ها تایید شده است. بسیاری از درمان های مورد استفاده در بزرگسالان نیز در کودکان و نوجوانان بدون برچسب استفاده میشود. در ادامه 4 روش برای درمان ریزش سکه ای مو را معرفی خواهیم کرد
immunotherapy (ایمنوتراپی)
بیش از سی سال است که از این روش برای درمان ریزش سکه ای مو استفاده میشود و هدف از این درمان تغییر سیستم ایمنی بدن شما است به طوری که حمله به فولیکول های مو را متوقف کند. اماری که از این درمان موجود است نشان میدهد که بیش از 60 الی 70 درصد بیماران درمان شده و شاهد رشد مجدد موهای خود بودند.
در این روش درمانی ماده شیمیایی به صورت هفتگی در مناطق طاس شما اعمال گذاشته میشود و به مدت 48 ساعت باقی میماند. در طول این مدت، باید پوست تحت درمان را بپوشانید امکان وجود خارش پوستی بعد از این درمان از معایب این درمان است.
Methotrexate (متوترکسات)
در یک مطالعه کوچک روی بیمارانی که ریزش کامل مو در پوست سر یا کل بدن خود داشتند، 57٪ با متوترکسات رشد مجدد کامل داشتند. معمولا رشد مو در این درمان بعد از گذشت 3 ماه دیده میشود و بعد از آن طی 6 تا 12 ماه موهای شما رشد مجدد خود را بدست میآورند.
داروی ژانوس کیناز (JAK)
اخیراً یک مهارکننده ژانوس کیناز (JAK) برای درمان بیماران بزرگسال مبتلا به آلوپسی آره آتا استفاده میشود.که شامل کورتیکواستروئیدها، سرکوب کننده های ایمنی و سایر داروهایی است که رشد مجدد مو را تحریک میکنند. هدف اصلی درمان توقف حمله سیستم ایمنی به فولیکول های مو و تحریک رشد مجدد مو است.
حتما بخوانید : روش های پیشگیری از ریزش مو
Corticosteroid (کورتیکواستروئیدی)
مصرف این دارو برای حدود 6 هفته میتواند به رشد مجدد مو کمک کند. در مطالعه ای روی 32 بیمار مبتلا به آلوپسی آره آتا گسترده، بسیاری از آنها پس از مصرف پردنیزون (نوعی کورتیکواستروئید) به مدت 6 هفته، مقداری رشد مجدد داشتند.
در حالی که این دارو میتواند به رشد مجدد مو کمک کند، نمی توان آن را برای مدت طولانی مصرف کرد. عوارض جانبی جدی ممکن است ایجاد شود. همچنین ممکن است با قطع مصرف این دارو، موهای جدید شما ریزش کنند.
سوالات متداول
علت اصلی ریزش مو سکه ای عوامل ژنتیکی، استرس، کمبود ویتامین است.
یکی از پر استفاده ترین درمان درمان ها ایمنوتراپی است با اینحال روش های دیگری مانند استفاده از داروی : ژانوس کیناز (JAK) و داروی Methotrexate- Corticosteroid نیز استفاده میشود.