لوگو کلینیک آسمان

22702530 - 021

Search
Close this search box.
علت ریزش مو

علت ریزش مو چیست؟ عوامل موثر در ریزش مو

فهرست محتوای مقاله

تقریباً همه افراد با افزایش سن ریزش مو را تجربه می‌کنند، اما ریزش مو می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، وراثت، مصرف دارو یا برخی بیماری‌های زمینه‌ای باشد. به طور‌کلی ریزش مو در همه افراد با جایگزینی تار‌های جدید همراه است اما در برخی موارد ریزش مو شدید و ناگهانی است و اصولا به دلایل مختلفی رخ می‌هد. از شایع‌ترین دلایل ریزش مو می‌توان به افزایش سن، عوامل ژنتیکی، کمبود آهن و برخی بیماری‌ها اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم علت ریزش مو را در زنان و مردان مورد بررسی قرار‌ دهیم.

علت ریزش مو در زنان

در زنان اغلب نازک شدن مو که بیشتر ناشی از افزایش سن است اتفاق می‌افتد. برخلاف مردان، زنان به ندرت دچار طاسی می‌شوند و دیرتر از مردان نیز با مشکلات مو مواجه خواهند شد. عوامل محیطی، ارثی و هومونی هر یک می توانند علت ریزش مو شدید در زنان باشند. البته علت ریزش مو در زنان بالای 40 سال معمولا عوامل هورمونی مانند یائسگی است که تا حدودی قابل پیشگیری و درمان است.

درمان ریزش مو 

علت ریزش مو در دختران جوان

دلیل ریزش مو در دختران متفاوت است، گاهی ناشی از تاثیرات مخرب محیطی و گاهی نیز زمینه ژنتیکی دارد. در مواردی نیز عدم تعادل تولید برخی از هورمون‌ها در بدن می‌تواند از جمله دلایل ریزش مو شدید در افراد باشد. برای مثال در دختران جوانی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک PCOS هستند ممکن است بدن آن‌ها بیش از حد لازم هورمون‌های مردانه یا آندروژن تولید کند. چنین مشکلی می‌تواند علاوه بر ایجاد موهای اضافی روی صورت و بدن باعث نازک شدن و در نهایت ریزش موهای سر شود. در این موارد درمان باید حتما زیرنظر پزشک و همراه با مصرف دارو انجام شود.

علت ریزش مو در اقایان

تقریبا بیشتر ریزش موی مردان به علت دلایل ژنتیکی است که از والدین به ارث برده‌اند و آلوپسی آندروژنیک مردانه نیز نامیده می‌شود. این نوع ریزش مو به صورت یک خط رویش مو یا طاسی بالای سر بیشتر در سنین 20 تا 50 سالگی ایجاد می‌شود. مصرف بیش از حد ویتامین A، عدم مصرف پروتئین کافی و سیگار کشیدن نیز عوامل دیگری هستند که می‌توانند باعث ریزش مو در مردان شوند.

حتما بخوانید :  بررسی علائم ریزش مو 

علت ریزش مو در جوانان

اختلالات غده تیروئید یکی از عواملی است که می‌تواند باعث ریزش مو در جوانان شود. اگر هورمون تیروئید خیلی کم یا بیش از حد کار کند ممکن است چرخه رشد مو را بر هم بزند. دلیل دیگر که اهمیت زیادی در بررسی ریزش موی جوانان دارد استرس و اضطراب زیاد است که با کنترل شرایط استرس، ریزش مو کاملا موقتی و قابل درمان است.

دلایل ریزش مو

به طور معمول، هر فرد حدود ۱۰۰ تار مو در روز از دست می‌دهد. با این حال، این مقدار به طور قابل توجهی حجم مو‌های سر را کاهش نمی‌دهد، زیرا با تار مو‌های جدید جایگزین می‌شود. در صورتی که ریزش مو شدید باشد، کاهش چشمگیری در حجم موها مشاهده می‌شود. در چنین شرایطی یافتن دلایل ریزش مو اهمیت زیادی دارد. دلایل شایع و اصلی ریزش مو در زنان و مردان ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

دلایل شایع ریزش مو

ریزش مو ناشی کمبود‌ های تغذیه‌ ای

رژیم‌هایی که باعث کاهش وزن سریع می‌شوند برای بدن مضر هستند و کمبودهای تغذیه‌ای به همراه دارند. ریزش مو یکی از عوارض این نوع رژیم غذایی است. برای مثال، اگر میزان پروتئین در رژیم غذایی شما کافی نباشد، ریزش مو افزایش می‌یابد. رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت مو دارد و رژیم غذایی ناسالم و کمبود مواد مغذی مانند کمبود پروتئین باعث ریزش مو می‌شود. همچنین کمبود آهن و برخی ویتأمین‌ها نیز می‌تواند باعث ریزش شدید مو شود.

ریزش مو ناشی از سطوح پایین پروتئین یا آهن

با پایین امدن سطح پروتئین یا آهن بدن، فرایند انتقال اکسیژن به سلول‌های رویش‌دهنده مو و ناخن با اختلال مواجه می‌شوند. بنابراین، موهای شما به ‌تدریج شروع به ریزش می‌کنند.

ریزش مو ناشی از کم کاری تیروئید

غده تیروئید هورمون‌هایی تولید می‌کند که متابولیسم بدن را تنظیم می‌کند. اگر غده بیش از حد یا خیلی کم هورمون تولید کند، چرخه رشد مو مختل می‌شود. علاوه بر ریزش مو، اختلالات تیروئید می‌تواند باعث افزایش یا کاهش وزن، حساسیت به سرما یا گرما و ضربان قلب نامنظم شود.

علت ریزش مو

ریزش مو به علت ژنتیک

در بسیاری از موارد علت ریزش مو به صفات ارثی فرد مرتبط است و ریشه در ژنتیک دارد. این نوع ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی است که در طول زمان رخ می‌دهد.

ریزش مو ناشی از آلوپسی آره آتا

یکی دیگر از انواع ریزش مو، ریزش موی سکه‌ای یا آلوپسی آره آتا (ALOPECIA AREATA) است. علت این نوع ریزش مو یک اختلال سیستم ایمنی است که به اشتباه به فولیکول‌های موی سالم حمله می‌کند. در این بیماری معمولاً مو‌های سر مردان به صورت تکه تکه میریزد. این نوع ریزش مو معمولاً فقط در مو‌های سر دیده می‌شود، اما گاهی اوقات مو‌های ریش یا ابرو نیز ممکن است دچار ریزش شوند.

موهای جذاب و با تراکم بالا را تجربه کنید!
کاشت موی طبیعی در تهران
موهای جذاب و با تراکم بالا را تجربه کنید!
کاشت موی طبیعی در تهران

ریزش مو در دوران بارداری

از دیگر دلایل ریزش مو، بارداری است. در دوران بارداری به دلیل سطح هورمون بالا، ریزش مو افزایش می‌یابد. این نوع ریزش دائمی نیست و معمولا پس از مدتی رفع می‌شود

ریزش مو ناشی از مصرف قرص ضد بارداری

برخی از قرص‌ های ضد بارداری که مانع از تخمک‌گذاری می‌شوند می‌توانند باعث ریزش مو در برخی افراد شوند. به ویژه، اگر سابقه خانوادگی ریزش مو دارید، احتمال ابتلا به این عارضه بیشتر است.

ریزش مو ناشی از مصرف قرص های دیگر

برخی از قرص‌ های ضد بارداری که مانع از تخمک‌گذاری می‌شوند می‌توانند از دلایل ریزش مو در برخی افراد باشند. به ویژه، اگر سابقه خانوادگی ریزش مو دارید، احتمال ابتلا به این عارضه بیشتر است. دارو‌هایی که باعث ریزش مو می‌شوند به‌طور‌معمول دارای دو مکانیسم هستند که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. برخی از دارو‌ها مانند دارو‌های شیمی درمانی، کلشی سین، مشتقات بیسموت، تالیم و دارو‌هایی مانند اسید بوریک باعث ریزش مو در مرحله رشد می‌شوند.
  2. گروه دیگری از این دارو‌ها مانند دارو‌های ضد انعقاد و داروهای ضد فشار خون باعث ریزش مو می‌شوند که در مرحله استراحت یا تلوژن هستند.  

ریزش مو ناشی از درماتوفیوز

درماتوفیتوز مو یک بیماری قارچی است که باعث التهاب و عفونت پوست ‌سر و موها می‌شود. این بیماری معمولاً با علائمی مانند خارش، عفونت ها، پوست قرمز و ترشحات زرد یا سفید روی پوست سر همراه است.

عوامل موثر در ریززش مو

ریزش مو ناشی از افزایش سن

سن یکی از اولین عوامل موثر و از دیگر دلایل ریزش مو است، زیرا سطح استروژن به رشد موی جدید کمک می‌کند. با افزایش سن تولید سلول‌های جدید کاهش می‌یابد، به این معنی که موی جدید کمتر تولید می‌شود و تار مو نازک می‌شود.

ریزش مو ناشی از تلوژن افلوویوم

انواع مختلف استرس می‌تواند باعث ریزش مو شود. به این نوع ریزش مو تلوژن افلوویوم یا ریزش مو شوکی گفته می‌شود. دلایل اصلی تلوژن افلوویوم عبارت‌اند از:

  • بیماری
  • تب شدید
  • عمل جراحی
  • استرس و فشار عاطفی
  • کاهش وزن قابل مشاهده

ریزش مو بعد از عمل جراحی

در یک چرخه طبیعی مو، فولیکول‌های مو باید روند رشد را طی ‌کنند. گاهی اوقات عمل جراحی، فولیکول‌های مو را در حالت آرام‌تر از حد معمول قرار می‌دهد و فعالیت آن‌ها کاهش می‌یابد.

ریزش مو ناشی از تب شدید

مطالعات نشان داده است که بیماران مبتلا به بیماری کرونا پس از بهبودی دچار ریزش غیر طبیعی مو می‌شوند. این مشکل ناشی از عواملی مانند تب بالا و ضعف بدن است. تحقیقات ثابت کرده است که ریزش مو بعد از بیماری کرونا تنها به دلیل ویروس‌ها ایجاد نمی‌شود، بلکه یکی از دلایل آن التهاب و تب بالایی است که یک بیمار مبتلا به کووید ۱۹ از آن رنج می‌برد.

ریزش مو ناشی از فشار و استرس

گاهی اوقات وجود استرس باعث ریزش موی موقت می‌شود و اگر استرس خود را کنترل کنید شرایط بدن به حالت عادی برگشته و موهای‌تان دوباره رشد خواهند کرد. مشکل ریزش مو خود نیز می‌تواند باعث به وجود آمدن استرس زیادی در فرد شود که گاهی دلیل ریزش مو شدید است. در این موارد آنچه مهم است این است که بتوانیم به درستی اضطراب خود را کنترل کنیم و به دنبال راه مناسب درمان بگردیم. پیش از هر چیز آگاهی ما از عواملی که باعث ریزش مو شده اند یا اینکه اخیرا چه کاری انجام داده ایم که سبب ریزش مو شده باعث می‌شود بهتر بتوانیم راه کار برای بازگشت موهای خود پیدا کنیم. 

حتما بخوانید : ریزش مو بر اثر استرس

ریزش مو ناشی از کاهش وزن

ریزش مو یکی از عوارض کاهش وزن است و حتی کسانی که با رژیم لاغری و بدون جراحی لاغر شده‌اند معمولاً به دلیل کاهش وزن دچار ریزش مو می‌شوند.

ریزش مو ناشی از آسیب به مو

حالت ‌دادن و فرم ‌دادن به مو برای مدت ‌طولانی می‌تواند از دلایل ریزش مو باشد و رشد مو را کاهش دهد. برای‌ مثال کشیدگی زیاد مو، سفت ‌شدن بافت مو، استفاده از بیگودی، صاف‌کردن مو، مواد شیمیایی و گذاشتن ژل حالت‌دهنده مو به مدت ‌طولانی روی سر، حرارت زیاد و غیره همه این موارد باعث ریزش مو می‌شوند.

ریزش مو ناشی از تغییرات هورمونی

هورمون‌ها در تنظیم بسیاری از واکنش‌های متابولیک در بدن ما نقش دارند. بنابراین، تغییرات در سطح هورمون می‌تواند بر رشد مو و ریزش مو تأثیر منفی بگذارد. یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید، به طور منظم ورزش کنید و یک سبک زندگی سالم و بدون استرس داشته باشید تا از تغییرات هورمونی در بدن خود جلوگیری کنید.

حتما بخوانید : ریزش مو هورمونی

ریزش مو ناشی از عدم تعادل غدد درون ریز

هورمون‌ها مانند مواد شیمیایی هستند که مستقیماً از غدد درون ریز به جریان خون ترشح می‌شوند. هورمون‌ها نقش مهمی در حمایت از عملکرد‌های متابولیک مختلف بدن دارند، افزایش یا کاهش سطح هورمون‌ها می‌تواند اثرات منفی بر عملکرد‌های متابولیک داشته باشد. افزایش سطح آندروژن DHT باعث کوچک شدن فولیکول‌های مو می‌شود که منجر به ریزش مو و طاسی می‌شود

ریزش مو ناشی از بیماری خود ایمنی

یکی از شایع‌ترین دلایل ریزش مو، به ویژه زمانی که قبل از ۵۰ سالگی اتفاق می‌افتد، حمله گلبول‌های سفید بدن به خود و یا بیماری خود ایمنی است که امروزه بیشتر افراد آمریکایی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

حتما بخوانید :  روش های درمان ریزش مو

ریزش مو ناشی از شیمی درمانی

یکی دیگر از دلایل ریزش مو، شیمی درمانی است. بسیاری از بیماران تحت شیمی درمانی ریزش مو را تجربه می‌کنند. علت آن این است که دارو‌های شیمی درمانی سلول‌های با رشد سریع‌ در بدن را هدف قرار می‌دهند.

سوالات متداول

دلایل ریزش مو بسیار متفاوت هستند برای مثال عوامل محیطی، ارثی، هورمونی، بیماری‌هایی مانند سرطان، بیماری‌های خودایمنی یا حتی عدم رعایت بهداشت فردی می‌توانند باعث ایجاد ریزش مو شوند.

تغییرات هورمونی، بیماری‌های خودایمنی، اختلالات تیروئیدی و استرس از جمله شناخته‌شده‌ترین دلایل ریزش مو در مردان جوان هستند. با این وجود، عواملی مانند رژیم غذایی نیز می‌تواند به شدت بر سلامت موها اثر بگذارد.

معمولا کمبود ریبوفلاوین، بیوتین، زینک و ویتامین ب 12 با ریزش موها در ارتباط هستند. این ویتامین‌ها را هم می‌توان از طریق مصرف موادغذایی غنی و هم با مصرف مکمل‌های غذایی تامین کرد.

دلیل ریزش مو از ریشه ممکن است تغییرات هورمونی، درمان پزشکی یا در اثر افزایش سن باشد. ریزش مو از ریشه معمولا در مردان شایع‌تر است.

مشاوره رایگان بگیرید!

برای دریافت مشاوره رایگان از متخصصین کلینیک کافیه فرم زیر رو تکمیل کنید

عجله دارید؟ تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط