لوگو کلینیک آسمان

22702530 - 021

Search
Close this search box.
ریزش مو کودکان

ریزش مو کودکان – علت، علائم و روش درمان آن

فهرست محتوای مقاله

احتمالا شما هم با دیدن ریزش مو در سر فرزندتان دچار استرس شده‌اید؛ و نمی‌دانستید که بیماری ریزش مو کودکان نیز وجود‌دارد؛ و این بیماری را مختص بزرگسالان درنظر می‌گرفتید.

اما باید به شما بگوییم؛ که ریزش مو کودکان چه به‌صورت نازک‌شدن مو باشد؛ یا نقاط طاسی مشخص مانند ریزش موی سکه‌ای حائزاهمیت است. در ادامه باید به شما این خبر خوب را بدهیم؛ که درمان ریزش مو در کودک در اکثر مواقع با موفقیت انجام‌می‌شود. پس جای نگرانی باقی نمی‌ماند. برای آشنایی با سوالات مهم در این زمینه، دلایل و درمان ریزش موی کودکان با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

موهای جذاب و با تراکم بالا را تجربه کنید!
کاشت موی طبیعی در تهران

علت ریزش مو در کودکان

متداول‌ترین دلایل ریزش مو در کودکان شامل مواردی مانند: تلوژن افلوویوم، قارچ پوست سر، عفونت‌های باکتریایی، آلوپسی کششی، تریکوتیلومانیا، و آلوپسی آره‌آتا (ریزش سکه‌ای مو) است.

علاوه‌بر عوامل ذکرشده، دیگر علل کمتر رایج ریزش مو شامل اختلالات تیروئید، بیماری‌هایی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک، دیابت ملیتوس یا کم‌خونی و فقر آهن، سوء‌تغذیه، ناهنجاری‌های ساختاری ساقه مو که معمولاً منجربه ریزش مو می‌شود؛ به‌صورت واضح دیده می‌شوند. این مسئله بیشتر در موهای شکننده و خشک مشاهده می‌شود.

در بعضی موارد هم ریزش مو بچه به‌دلایل غیرپزشکی اتفاق می‌افتد. مانند:

  • ریزش موی نوزادان تازه متولد شده
  • برخورد و اصطحکاک با تشک یا صندلی ماشین که بعد از نشستن کودک این مورد رفع خواهدشد.
  • برس‌زدن شدید
  • کشیدن موها به‌صورت دم اسبی
  • بافتن مو به‌صورت کشیده

این موارد در صورت اصلاح بعد از مدت کوتاهی درمان خواهندشد؛ وجای نگرانی نخواهند گذاشت.

ریزش موی کودکان معمولا از چه سنی شروع می شود؟

ریزش مو در کودکان می‌تواند؛ در سنین مختلفی از 3ماه تا کودکان 13ساله آغازشود. وابسته به علت زمینه‌ای آن ممکن است؛ در زمان مختلفی رخ‌دهد. در زیر تعدادی از انواع ریزش مو در کودکان که شایع بوده؛ و سن معمول آغاز آنها آمده‌است:

1- تلوژن افلوویوم: این نوع ریزش مو معمولاً موقتی است؛ و به‌دلیل اختلال در چرخه رشد مو رخ‌می‌دهد. می‌تواند در هر سنی اتفاق‌بیفتد؛ ازجمله دوران کودکی.

2- تینیا کاپیتیس (قارچ پوست سر): این عفونت قارچی می‌تواند؛ باعث ریزش قطعه‌ای موی سر شود. بیشتر در کودکان ۳ تا ۷ ساله رخ‌می‌دهد.

3- آلوپسیا آره‌آتا: این بیماری ایمنی‌مرتبط باعث ریزش ناگهانی مو در قطعات گرد یا بیضوی می‌شود. می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد؛ از جمله کودکان.

4- تریکوتیلومانیا: این اختلال جریان خار مو به‌علت نیاز به خارش و کشیدن موهای خود است. معمولاً در کودکان، به خصوص در سنین ۹ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود.

5- ریزش مو وراثتی: برخی از شرایط وراثتی؛ می‌توانند باعث ریزش مو در کودکان شوند؛ مانند آلوپسی ژنتیکی. زمان آغاز ریزش موی وراثتی متنوع است. اما معمولاً در دوران نوجوانی دیده‌می‌شود.

ریزش موی سر کودک در بسیاری از موارد طبیعی بوده؛ و با گذشت زمان درمان خواهدشد؛ یا بهتراست بگوییم که روند طبیعی رشد خود را طی خواهدکرد. اما اگر ادامه‌پیداکرد؛ بهتراست با یک متخصص در حوزه دکتر اطفال یا متخصص پوست مشورت‌کنید؛ تا ارزیابی و تشخیص صحیح انجام شود.

آیا ریزش موی کودکان خطرناک است؟

ریزش موی نوزاد

ریزش مو در کودکان معمولاً به خودی خود خطرناک تلقی نمی‌شود. با این‌حال، می‌تواند علامت یا نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد؛ که نیاز به توجه دارد. مهم است؛ که علت ریزش مو کودکان را تعیین‌کنید؛ و هر‌گونه نگرانی مرتبط با سلامتی را برطرف کنید.

در برخی موارد، ریزش مو ممکن است موقتی یا خودبه‌خود برطرف شود؛ مانند موارد تلوژن افلوویوم یا برخی عفونت‌های قارچی. با این‌حال، شرایط خاصی که باعث ریزش مو در کودکان می‌شود؛ مانند اختلالات خودایمنی یا کمبودهای تغذیه ای، ممکن است نیازبه مداخله پزشکی و مدیریت مداوم داشته‌باشد.

اگر متوجه ریزش مو سر کودک شدید؛ بهتراست؛ با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی یا یک متخصص اطفال مشورت‌کنید. آنها می‌توانند سلامت کلی کودک را ارزیابی کنند؛ درصورت لزوم آزمایشات مناسب را انجام‌دهند؛ و درصورت نیاز، در مورد گزینه‌های درمانی یا ارجاع به متخصصان شما را راهنمایی کنند.

جلوگیری از ریزش مو در کودکان

برای جلوگیری از ریزش مو در کودکان، می‌توانید اقدامات زیر را انجام‌دهید:

1- تغذیه مناسب:

اطمینان حاصل‌کنید؛ که کودکانتان تغذیه سالم و متوازنی دارند. مطمئن شوید؛ که آنها موادغذایی حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌های ضروری برای سلامت مو مصرف‌می‌کنند.

2- مراقبت از مو:

از موی کودکانتان مراقبت کنید؛ و از آسیب‌دیدن آنها جلوگیری کنید. استفاده از محصولات ملافه‌ای نرم و غیرضررآور، شانه‌کردن ملایم و استفاده از شانه‌های چوبی نرم می‌تواند؛ به حفظ سلامت موها کمک کند.

3- رفع عفونت‌ها:

در صورت وجود عفونت پوست سر مانند قارچی سر (تینیا کاپیتیس)، سریعا آن را درمان کنید. مراجعه به پزشک و استفاده از داروها و شامپوهای مخصوص می‌تواند؛ به بهبود شرایط و جلوگیری از ریزش مو کمک‌کند.

4- کاهش استرس:

استرس و فشار روحی نیز می‌تواند؛ ریزش مو را تحریک‌کند. برای کودکانتان محیطی آرام و پشتیبانی روانی مناسب فراهم کنید؛ و راهنمایی و حمایت خود را در مقابل فشارها و استرس‌های زندگیشان ارائه دهید.

5- اجتناب از مواد شیمیایی مضر:

استفاده از محصولات مو مانند، رنگ مو و مواد شیمیایی قوی را در کودکانتان به حداقل برسانید. این مواد می‌توانند به سلامتی مو و پوست سر آسیب برسانند؛ و ریزش مو را تحریک کنند.

6- توجه به بهداشت عمومی:

بهداشت عمومی موجود در مدارس و محیط‌های عمومی را نیز درنظر بگیرید. از به اشتراک گذاشتن آب، دستمال و اشیاء شخصی با دیگران خودداری کنید؛ تا از انتقال عفونت‌ها جلوگیری کنید.

7- تشخیص و درمان بیماری‌های اساسی:

درصورتی‌که ریزش موی کودکتان پابرجا باشد؛ و نگرانی زیادی ایجاد کند؛ بهتراست با پزشک متخصص مشورت کنید. آنها می‌توانند بررسی کامل انجام‌داده؛ و درصورت نیاز به تست‌ها و تشخیص صحیح، درمان مناسب را تعیین کنند.

8- توجه به عوامل روانشناختی:

برخی موارد ریزش مو در کودکان ممکن‌است؛ به عوامل روانشناختی مرتبط با استرس، اضطراب یا اختلالات خلقی بازگردد. دراین‌موارد، مشاوره روانشناسی می‌تواند؛ بهبود و کنترل ریزش مو را تسهیل کند.

درنهایت، توجه به نکات فوق و مراقبت صحیح از مو و پوست سر کودکان؛ می‌تواند به حفظ سلامت مو و جلوگیری از ریزش غیرطبیعی آنها کمک‌کند. با این‌حال، برای تشخیص دقیق و درمان صحیح، مراجعه به پزشک متخصص توصیه می‌شود.

حتما بخوانید : ریزش مو زنان

درمان ریزش مو در کودکان

برای هرکدام از بیماری‌های ریزش مو سر کودکان درمانی مناسب با علت آن در ادامه مطلب توضیح‌داده‌شده؛ این درمان‌ها شامل:

درمان قارچ پوست سرکودک

درصورتی‌که قارچ پوست سر تشخیص داده‌شود؛ بررسی میکروسکوپی می‌تواند تشخیص را تاییدکند. درمان معمولاً شامل مصرف یک داروی ضدقارچ خوراکی مانند گریزئوفولوین به‌مدت هشت هفته به‌صورت قرص است.

همچنین، کودک شما باید از شامپوهای ضدقارچ مانند سولفید سلنیوم، یا کتوکونازول استفاده‌کند؛ تا ریزش قارچ را کاهش‌دهد. به‌علت طبیعت عفونت مسری، کودک شما باید احتیاط کند؛ تا اشیایی مانند کلاه، حوله، قیچی مو یا برس که به سرش لمس می‌کنند؛ را با دیگران به اشتراک نگذارد.

اگرچه هیچ درمان مطلقی برای آلوپسی آره‌آتا وجودندارد؛ اما درمان می‌تواند؛ در کنترل این بیماری در برخی از کودکان موثرباشد. بسیاری از آنها در طی یک سال موهای خود را بازیابی می‌کنند؛ اگرچه رشد مجدد آن غیرقابل پیش‌بینی است؛ و بسیاری از افراد ممکن‌است؛ دوباره موهای خود را از دست دهند.

درمان ریزش موی سکه ای کودکان

درحالی‌که هیچ درمانی برای آلوپسی آره‌آتا (ریزش موی سکه‌ای)وجود ندارد؛ بعضی از درمان‌ها می‌تواند؛ این بیماری را در کودکان کنترل‌کند. بسیاری از آنها ظرف یک سال موهای خود را برمی‌گردانند. برای کودکان کوچکتر، درمان ریزش موی سکه‌ای کودکان عمدتاً شامل پمادها یا کرم‌های کورتیکواستروئیدی قوی است؛ که در مناطق طاس اعمال می‌شود.

نوجوانانی که ممکن‌است؛ انگیزه کافی برای بازگشت موهای خود داشته‌باشند؛ ممکن است تزریق استروئید به پوست سر را تحمل کنند. ماینوکسیدیل (Rogaine) اغلب درکنار درمان موضعی استروئیدی استفاده‌می‌شود. همچنین ممکن است؛ از آنترالین برای مدت کوتاهی روی پوست استفاده‌شود؛ و سپس شسته شود. رشد مو ممکن است؛ در 8 تا 12هفته دوباره بازگردد.

درمان تریکوتیلومانیا ( اختلال موکنی )

تریکوتیلومانیا ممکن است؛ به‌دلیل عوامل استرس‌زا یا اضطراب در زندگی کودک شما در خانه، مانند از دست‌دادن پدربزرگ و مادربزرگ، تولد خواهر یا برادر، طلاق یا استرس مدرسه، ایجادشود. درصورت تشخیص دقیق عادت موکنی توسط فرزندتان، سرزنش احتمالاً بی‌نتیجه خواهدبود. دریافت مشاوره می‌تواند؛ به فرزندتان در مقابله با منبع استرس یا اضطرابی که به این عادت منجر‌شده‌است؛ کمک‌کند؛ و به توقف آن راهی یابد.

درمان تلوژن افلوویوم در کودکان

درمان ریزش موی کودکان

تلوژن افلوویوم به معنای ریزش گسترده و ناگهانی موها است؛ که ممکن است؛ در کودکان رخ‌دهد. این مشکل معمولاً به‌صورت یک عارضه موقت و بدون نیاز به درمان خاص خودبخود بهبود می‌یابد. در بیشتر موارد، موهای جدید در مدت چند ماه به‌طور طبیعی رشد خواهندکرد؛ و روند ریزش به پایان می‌رسد.

بااین‌حال، برخی از راهکارهایی می‌توانند؛ در بهبود سریع‌تر و رشد مجدد موها کمک کنند. مراقبت‌های ساده مانند حفظ تغذیه سالم و متنوع، استفاده از شامپوها و محصولات ملایم و مناسب برای موها، جلوگیری از آسیب‌زدن به موها توسط وسایل گرمایی مانند سشوار و اتو مو، و تمیز نگه‌داشتن مو می‌تواند مفید باشد.

حتما بخوانید : کچلی قارچی سر

درمان کم کاری تیروئید در کودکان

کم کاری تیروئید در کودکان عامل ریزش موی آنهاست

کم‌کاری تیروئید در کودکان می‌تواند به ریزش مو منجرشود. درمان کم‌کاری تیروئید برای جلوگیری از ریزش مو و بهبود وضعیت موها عموماً شامل مصرف داروهای هورمون تیروئید است. پزشک متخصص پزشکی داخلی یا پزشک فوق تخصص غدد درمان کم‌کاری تیروئید را تعیین و راهنمایی لازم را ارائه‌می‌دهد.

معمولاً درمان شامل مصرف داروی لووتیروکسین است؛ که به‌عنوان جایگزین هورمون تیروئید طبیعی در بدن عمل می‌کند. دوز دارو براساس سن، وزن و شدت کم‌کاری تیروئید تنظیم‌می‌شود؛ و توسط پزشک تجویز می‌شود. مصرف منظم و صحیح دارو و انجام بازرسی‌های منظم توسط پزشک ضروری است.

درمان خانگی ریزش مو کودکان

از موثرترین راه‌های درمان خانگی برای ریزش موی کودک استفاده از ماساژ با روغن، استفاده از ماسک آلوئه‌ورا، شستشو با آب برنج، استفاده از روغن اسطخودوس و روغن دانه کدو تنبل است؛ که در ادامه بیشتر به هرکدام خواهیم‌پرداخت.

ماساژ با انواع روغن:

روش‌های سنتی استفاده از روغن نارگیل، روغن بادام و روغن زیتون برای تغذیه و حالت‌دادن به مو در بسیاری از فرهنگ‌ها شناخته شده‌اند. این روغن‌ها دارای آنتی‌اکسیدان‌های غنی و ترکیبات مغذی مفید برای ریشه‌های مویی هستند. علاوه‌براین، آنها به حفظ رطوبت مو، کاهش خشکی و آسیب به مو کمک می‌کنند.

نحوه استفاده از روغن نارگیل یا روغن زیتون:

معمولا به‌این‌صورت است؛ که ابتدا مقداری روغن را روی پوست سر خود می‌مالید؛ و چند دقیقه (دو الی سه دقیقه) آن را ماساژ می‌دهید. بعد از نیم ساعت الی یک ساعت سر خود را بشویید.

استفاده از ماسک آلوئه‌ورا:

آلوئه ورا برای ریزش موی کودکان مفید است

آلوئه‌ورا دارای خصوصیات متنوعی از جمله خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدمیکروبی است. این گیاه حاوی تعداد زیادی ویتامین از جمله ویتامین‌های A، B1، B2 و C می‌باشد. همچنین، در مقدار کمی اسیدفولیک نیز دارامی‌باشد. همه این عوامل نقش حیاتی در تغذیه ریشه‌های مو و تقویت رشد مو دارند.

روش استفاده:

  • از برگ‌های تازه آلوئه‌ورا، ژل آلوئه‌ورا را برداشت کنید.
  • ژل را بر روی پوست سر و موهایتان بمالید.
  • آن را نیم ساعت بگذارید؛ تا درون پوست سر جذب شود؛ سپس آن را بشویید.

شستشو با آب برنج:

آب برنج برای رفع ریزش موی کدوکان موثر است

محتوای بالای آمینواسید موجود در آب برنج می‌تواند؛ با افزایش سطح پروتئین، به موهای ضخیم‌تر و درخشان‌تر کمک‌کند؛ و راه‌حل آسانی برای درمان خانگی ریزش موی کودکان باشد.

روش استفاده:

1- مقداری برنج شسته‌شده را در آب برای ۳۰ تا ۶۰ دقیقه خیس کنید.

2- آب غلیظ را از برنج صاف کنید؛ و در یک جریان نگهداری کنید. می‌توانید آن را به مدت ۲ تا ۳ روز نگهداری کنید.

3- پس از شامپوکردن موهایتان، از این آب برنج برای شستشوی مو استفاده‌کنید. مطمئن‌شوید؛ که به پوست سر و موهایتان برسد.

4- به مدت ۵ تا ۱۰دقیقه آن را روی موهایتان بگذارید.

5- با آب معمولی آن را بشویید.

درمان با روغن اسطوخودوس

روغن اسطخدوس (لاوندر) برای ریزش موی کودک موثر است

استفاده از روغن اسطوخودوس را درنظربگیرید؛ که سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات ضدالتهابی است؛ که می‌تواند پوست سر را تسکین‌داده و رشد مو را تحریک‌کند. روغن اسطوخودوس همچنین سرشار از مواد شیمیایی گیاهی مانند لینالول و ژرانیول است؛ که می‌تواند به کاهش شوره سر و تحریک فولیکول‌های مو کمک‌کند؛ و به رشد مو کمک کند.

روش استفاده:

1- چند قطره روغن اسطوخودوس را در ۱ تا ۲ قاشق چایخوری روغن زیتون مخلوط کنید.

2- این محلول را روی موها و پوست سرتان بمالید؛ و به مدت ۵دقیقه ماساژ دهید.

3- اجازه‌دهید؛ حدود نیم ساعت تا یک ساعت بماند؛ که جذب شود؛ سپس آن را بشویید.

روغن دانه کدو تنبل

روغن دانه کدو تنبل برای ریزش موی کودکان موثر است

در سال 2014، یک مطالعه انجام شد؛ تا بررسی‌کند آیا استفاده از روغن دانه کدو تنبل می‌تواند به رشد مو کمک‌کند یا خیر. نتایج این مطالعه نشان‌داد؛ که مردانی که به مدت ۶ماه روزانه ۴۰۰میلی‌گرم روغن دانه کدو تنبل مصرف کردند؛ تجربه یک افزایش ۴۰درصدی در تعداد موها داشتند.

درمقابل، افرادی که دارونما (پلاسیبو) مصرف‌کردند؛ تنها یک افزایش ۱۰درصدی را تجربه‌کردند. همه این مردان سابقه آلوپسی آندروژنیک یا طاسی با الگوی مردانه را داشتند. آنها در زمان مطالعه داروی دیگری برای ریزش مو استفاده نمی‌کردند؛ و در بازه سنی ۲۰ تا ۶۵سال قرارداشتند.

سوالات متداول ریزش مو کودکان

بهترین دکتر برای درامان ریزش مو کودک دکتر اطفال یا متخصص پوست است.

در برخی موارد، ریزش مو می‌تواند ناشی از عوامل مؤقتی مانند تغذیه نامناسب، نقص ویتامینی، عفونت‌ها یا تنش باشد؛ و درصورت درمان علت اصلی، موها می‌توانند بهبود یابند. در برخی موارد دیگر، ریزش مو می‌تواند؛ نشانه‌ای از مشکلات پایه مانند عوامل ژنتیکی یا مشکلات تیروئیدی باشد؛ که نیاز به درمان توسط پزشک دارد.

بله ریزش مو در نوزادان زیر یک سال طبیعی است. اما برای کودکان بزرگتر می‌تواند نشانه بیماری باشد.

کمبود ویتامین‌هایی مانند B, C, A و E می‌تواند؛ در ریزش مو موثر باشد.

  • کمبود ویتامین
  • عوامل ژنتیکی
  • بیماری‌های: قارچی، خودایمنی بدن، آلوپسی آره‌آتا (ریزش مو سکه‌ای)
  • فشارهای روانی مانند استرس و فوت عزیزان

از حدود چهارماهگی شروع شود؛ و تا شش ماهگی ادامه‌داشته‌باشد. در این مدت، موهای نوزاد به‌صورت طبیعی می‌توانند ریزش کنند. پس از این دوره، معمولاً موهای جدید و قوی‌تری به جای موهای ریزش‌کرده، رشد خواهندکرد.

مشاوره رایگان بگیرید!

برای دریافت مشاوره رایگان از متخصصین کلینیک کافیه فرم زیر رو تکمیل کنید

عجله دارید؟ تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط