لوگو کلینیک آسمان

22702530 - 021

Search
Close this search box.
ریزش موی ارثی (آندروژنیک) چیست؟

ریزش موی ارثی: علت، تشخیص و راه‌های پیشگیری

فهرست محتوای مقاله

ریزش موی ارثی که افراد مختلف را در سنین متفاوت تحت تاثیر قرار می‌دهد توسط ژن‌هایی ایجاد می‌شود که از والدین خود به ارث می‌بریم. تقریبا نیمی از مردان و حتی زنان معمولا با افزایش سن دچار چنین عارضه‌ای می‌شوند. به دلیل اهمیت و فراگیری ریزش موی ارثی (آندروژنیک) در اینجا می‌خواهیم نکات مهمی را پیرامون ریزش موی ارثی زنانه و مردانه بیان کنیم که آگاهی از آنها در کنترل و مدیریت ریزش مو با الگوی ژنتیکی بسیار موثر خواهد بود.

ریزش موی ارثی چیست؟

ریزش مو ارثی یا آندروژنیک عارضه‌ای است که همانطور که از نامش مشخص است ریشه ژنتیکی دارد. در ریزش موی اندروژنیک، ژن‌ها بر میزان حساسیت پوست سر تاثیر می‌گذارند و با تغییر در هورمونی به نام DHT باعث کوتاه شدن فاز رشد موها خواهند شد. فولیکول‌های مو در پاسخ به DHT کوچک‌تر شده و موها کمتر و ظریف‌تر رشد خواهند کرد. احتمال ریزش مو ارثی معمولا با افزایش سن بیشتر می‌شود هر چند در برخی از افراد در سن کم نیز اتفاق می‌افتد.

علت ریزش موی ارثی

استرس و ریزش مو

بسیاری از افراد می‌پرسند علت آلوپسی آندروژنیک در زنان و مردان چیست و چه دلیلی باعث ایجاد تغییر در ژن‌ها می‌شود؟ هرچند بسیاری از فاکتورهای موثر در علت ریزش موی ژنتیکی هنوز ناشناخته باقی مانده‌اند اما عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی در ایجاد آلوپسی آندروژنیک نقش دارند. علاوه‌براین، محققان بر این باور هستند که انواع مختلف جهش‌های ژنتیکی نیز در ریزش موی آندروژنیک تیپ مردانه و زنانه تاثیر دارند. 

بااینحال، مطالعات علمی تابحال تنها رابطه تغییرات ژن AR در ریزش ارثی را به اثبات رسانده‌اند. ژن AR دستورالعمل‌هایی را برای ساخت پروتئینی به نام گیرنده آندروژن می‌فرستد که به بدن اجازه می‌دهد به DHT و سایر آندروژن‌ها پاسخ مناسبی دهد. با این حال هنوز کاملا مشخص نشده است که چگونه چنین تغییرات ژنتیکی خطر ریزش مو ارثی در مردان و زنان را افزایش می‌دهند.

حتما بخوانید :  دلایل شایع ریزش مو

ریزش مو آندروژنیک در مردان

علت آلوپسی آندروژنیک مردانه به دلیل تغییرات در آندروژن و هورمون دی‌هیدروتستوسترون است. آندروژن‌ها به کنترل چرخه رشد، استراحت و ریزش مو کمک می‌کنند، به همین دلیل تحریک بیش از حد فولیکول مو توسط آندروژن باعث کوتاه شدن چرخه رشد مو خواهد شد.

ریزش مو آندروژنیک در زنان

علت ریزش موی ارثی در زنان که با نام طاسی الگوی زنانه نیز شناخته می‌شود، هنوز به طور کامل مشخص نیست و در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد، هرچند در سن یائسگی و پس از یائسگی بیشتر شاهد آن هستیم. تصور می‌شود که یکی از دلایل ریزش موی ارثی زنانه، عدم تعادل هورمون‌های آندروژن باشد اما برخلاف مردان، در زنان تعیین نقش دقیق آندروژن‌ها در ریزش مو آندروژنیک دشوار است. طبق آمارهای موجود ریزش موی ارثی در خانم‌ها تا سن 50 سالگی حداقل یک چهارم زنان را دچار درجاتی از نازک شدن و ریزش مو خواهد کرد. علاوه‌براین، گاهی ریزش موی ارثی زنان در سن کمتر ممکن است ناشی از اختلالاتی چون سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد.

حتما بخوانید : ریزش مو آناژن

تشخیص ریزش موی ارثی

روش‌های تشخیصی برای ریزش موی ارثی متفاوت هستند و پزشک شما برای تشخیص علت ریزش مو ارثی ممکن است آزمایش های زیادی تجویز کند. همچنین پزشک در طول جلسات معاینه سوالات زیادی از سابقه ژنتیکی ریزش مو در اعضای خانواده شما و نوع ریزش موی شما می‌پرسد و الگوی ریزش مو شما را به دقت مورد بررسی قرار می‌دهد. 

هر چند ممکن است علائم ریزش موی ارثی در خانم‌ها و آقایان متفاوت باشد اما معمولا شکل ریزش مو در این دو گروه کمی متفاوت است. در مردان طاسی ژنتیکی معمولا با طاسی منطقه‌ای و عقب رفتن خط رویش مو در پیشانی قابل شناسایی است، درحالیکه اگر در زنان علت ریزش مو ارثی باشد، این اختلال بیشتر به شکل نازک شدن موها ظاهر می‌شود و کمتر شاهد طاسی و ریزش کامل موها خواهیم بود.

موهای جذاب و با تراکم بالا را تجربه کنید!
کاشت موی طبیعی در تهران
موهای جذاب و با تراکم بالا را تجربه کنید!
کاشت موی طبیعی در تهران

ریزش موی ارثی از چه سنی شروع می‌شود؟

از آنجایی که فاکتور سن در ریزش مو ارثی بسیار اهمیت دارد، بپردازیم به این موضوع که سن ریزش موی ارثی چه سنی است؟ هرچند نمی‌توان سن ریزش مو ارثی را از قبل مشخص کرد اما ریزش ارثی در زنان و مردان بیشتر در سنین 30 الی 50 قابل مشاهده است. به‌هرحال، تا زمانی که نشانه‌های ریزش موی ارثی بروز نکنند اغلب افراد از آن غافل هستند. در ادامه به روش تشخیص ریزش موی ارثی اشاره خواهیم کرد.

حتما بخوانید : ریزش مو ناشی از استرس

جلوگیری از ریزش موی ارثی

سن ریزش موی ارثی زنان

آلوپسی آندروژنیک بخشی از ژنتیک شما است و معمولا نمی‌توانید از بروز آن جلوگیری کنید اما چند راه‌حل کلی وجود دارد که انجام آن‌ها به حفظ سلامت و استحکام موهای شما کمک می‌کند.

  • به اندازه کافی پروتئین مصرف کنید زیرا مو از نوعی پروتئین به نام کراتین تشکیل شده است. همچنین مصرف مکمل‌هایی مانند کلسیم، مس، روی و آهن نیز به حفظ ساختار مو کمک می‌کند.
  • از پیچاندن یا کشیدن موها خودداری کنید.
  • سعی کنید از مواد شیمیایی حالت دهنده مو یا محصولات مو معطر استفاده نکنید.
  • از اتو کشیدن و فر کردن موها خودداری کنید.
  • پس از حمام موهای خود را با ملایمت خشک کنید.

درمان ریزش موی ارثی

هرچند در بسیاری موارد درمان آلوپسی آندروژنیک با موفقیت همراه نخواهد بود اما روش‌های درمانی زیر می‌توانند تا حدودی ریزش مو ارثی را کنترل کنند:

  • درمان ریزش موی ارثی با دارو: مصرف موضعی ماینوکسیدیل و استفاده از قرص خوراکی فیناستراید دو درمان دارویی مهم برای ریزش مو ارثی هستند. همچنین می‌توانید از پزشک خود بخواهید یک شامپو برای ریزش موی ارثی شما تجویز کند که درمان با موفقیت بیشتری همراه باشد.
  • PRP مو: در این روش با استفاده از تزریق پلاکت‌های خون به سر، رشد موها تقویت خواهد شد. مزیت این روش در غیرتهاجمی بودن آن است اما به چندین جلسه درمان نیاز دارد و ممکن است کمی زمان‌بر باشد.
  • کاشت مو: کاشت مو بهترین راه برای برگرداندن موهای طبیعی شما است و با استفاده از این روش موهای کاشته شده شما درست مانند موهای طبیعی‌تان رشد خواهند کرد.

حتما بخوانید : درمان ریزش مو

سوالات متداول

هرچند آلوپسی آندروژنیک در سنین مختلفی اتفاق می‌افتد و در افراد با سابقه ژنتیکی مختلف متفاوت است اما معمولا در سن 30 تا 50 سالگی احتمال بروز آن بیشتر است.

برای ریزش مو ارثی یا آلوپسی آندروژنیک روش های درمانی مختلفی مانند پی آر پی، درمان با دارو، مزوتراپی، درمان با طب سنتی و کاشت مو وجود دارد که پزشک می‌تواند با معاینه دقیق بهترین روش را به شما پیشنهاد دهد.

معمولا تشخیص ریزش موی ارثی در زنان کمی دشوارتر از مردان است. معمولا زنان دچار طاسی ژنتیکی نمی‌شوند بلکه موها نازک شده و می‌ریزند. علاوه براین، گاهی بیماری‌هایی مانند سندرم پلی‌کیستیک نیز باعث تحریک ریزش مو ارثی می‌شوند.

ریزش مو آندروژنیک همان ریزش موی ارثی است که علت ریزش مو در بسیاری از افراد است. دلیل ریزش مو آندروژنیک به ارث بردن ژن‌هایی است که با ایجاد تغییراتی در DHT و حساسیت پوست سر باعث ریزش مو می‌شوند.

مشاوره رایگان بگیرید!

برای دریافت مشاوره رایگان از متخصصین کلینیک کافیه فرم زیر رو تکمیل کنید

عجله دارید؟ تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط