هرچند تصور بیشتر افراد از طاسی ژنتیکی، معمولا یک مشکل مردانه است اما این مشکل- صرف نظر از جنسیت- میتواند بر هر فردی تاثیر بگذارد. ریزش موی ژنتیکی یا آلوپسی آندروژنتیک درمان مشخصی ندارد اما راهکارهایی وجود دارند که میتوانند سرعت ریزش مو را کاهش دهند. در این مقاله، ژنتیک ریزش مو را با هم بررسی میکنیم و خواهیم دید که ریزش مو ژنتیکی از چند سالگی شروع میشود و چگونه میتوانیم برای درمان آن اقدام کنیم.
علت ریزش موی ژنتیکی

ژنتیک اصلیترین دلیل ریزش موی ژنتیکی در زنان و مردان است. در کنار آن، عوامل دیگری وجود دارند که به جنسیت فرد بستگی دارند. به طورکلی، زنان در سن بالاتر و معمولا بعد از یائسگی اما مردان در سنین کمتر متوجه ریزش موی ژنتیکی میشوند.
خیلی از خانمها نیز به دلیل بارداری، زایمان یا به علت تغییرات هورمونی و تیروئیدی دچار ریزش مو میشوند که البته توجه و شناخت تفاوت ریزش موی ژنتیکی و هورمونی در اینجا مهم است زیرا این دو کاملا مجزا هستند. به هر حال، جنسیت بیش از هر چیز در ریزش موی ژنتیکی نقش دارد که در ادامه به طور مجزا بررسی خواهیم کرد.
ریزش موی ژنتیکی در مردان
ریزش موی ژنتیکی در مردان معمولا با الگوی قابل پیش بینی به نام MPB یا به صورت یک فرورفتگی m شکل جلوی سر مشاهده میشود. معمولا وقتی مردان به سن 20 تا 30 سالگی می رسند، با ریسک ریزش ژنتیکی مو مواجه میشوند.
انسان دارای 23 جفت کروموزوم است که یکی از این جفت کروموزوم ها X و Y هستند. مردان کروموزم X را از مادر و Y را از پدر خود به ارث میبرند. حال جالب است بدانید که بر اساس مطالعه جامعی که بر روی 12806 مرد اروپایی انجام شد، مشخص شد که طاسی ژنتیکی آنها بیش از همه به ژن AR مربوط است که در کروموزم X وجود دارد که از مادر به ارث رسیده است.
با این حال این تنها ژنی نیست که باعث طاسی ژنتیکی مردانه میشود و بر اساس مطالعه ای دیگر، 63 ژن ممکن است در آن دخیل باشند. همچنین تحقیقات نشان داده که بیش از 80 درصد افرادی که دچار طاسی ژنتیکی شدید بوده اند، پدرشان هم پیش از آن، دچار ریزش موی شدید بوده است.
این مطلب را هم بخوانید
ریزش مو قارچی چیست؟+ درمان قارچ سر
هیچکس دوست ندارد درباره عفونتهای قارچی صحبت کند اما عفونت قارچی و ریزش مو باهم ارتباط مستقیم دارند و جالب است بدانید...
ادامه مطلبریزش موی ژنتیکی در زنان

طاسی الگوی زنانه که FPB نامیده می شود، بیشتر بعد از یائسگی در زنان دیده میشود. تقریبا نیمی از زنان تا 80 سالگی با این مشکل مواجه میشوند و البته گاهی در برخی از زنان ریزش مو به شکل نازک شدن تدریجی مو هم رخ میدهد. ریزش موی ژنتیکی در زنان به اندازه مردان شناخته شده نیست اما ژنهایی وجود دارند که میتوانند دلیلی برای ریزش مو زنانه باشند.
ژن هایی که کد تولید آنزیمی به نام آروماتاز را دارند، تستوسترون را به استرادیول تبدیل میکنند و میتوانند در ریزش مو با الگوی زنانه به ویژه بعد از یائسگی موثر باشند.
درمان ریزش مو به علت ژنتیک
هرچند، یک نسخه مشخص برای درمان ریزش مو ارثی در همه افراد وجود ندارد، اما با راهکارهای زیر تا حدودی میتوان آن را کنترل کرد:
- عادتها و سبک زندگی سالم: رژیم متعادل غنی از مواد غذایی تازه، سبزیجات، استراحت کافی به همراه ورزش و کاهش استرس میتوانند تاثیر زیادی در مدیریت ریزش موی ژنتیکی داشته باشند.
- درمان های رایج ریزش مو ژنتیکی: استفاده از ماینوکسیدیل میتواند ریزش موی ژنتیکی را با ایجاد تاخیر در فاز ریزش مو، تا حدودی کنترل کند.
- فیناستراید: ممکن است در مواردی پزشک شما برای درمان ریزش ژنتیکی قرص فیناستراید را توصیه کند.
- جراحی کاشت مو: اگر درمان های قبل موثر نبود، کاشت مو یکی از بهترین گزینهها برای داشتن موهایی طبیعی است.
آمار ریزش مو به علت ژنتیک
بهطورکلی، بر طبق یک آمار جهانی از موسسه ملی سلامت آمریکا، در حدود 80% مردان و 50% زنان دچار ریزش موی ژنتیکی میشوند اما هنوز آمار دقیقی از درمان ریزش مو ژنتیکی گزارش نشده است. بههرحال نباید فراموش کنیم که درمان ریزش موی ژنتیکی به عوامل بسیاری بستگی دارد و شرایط پزشکی افراد کاملا متفاوت است.
سوالات متداول ریزش مو ژنتیکی
تفاوت ریزش موی ژنتیکی و هورمونی چیست؟
ریزش مو ژنتیکی به دلیل مشکلات ژنتیکی و ارثی است در حالی که ریزش مو هورمونی به دلیل اختلالات و به هم خوردن بالانس هورمونی بدن است. ریزش مو ژنتیکی الگوی مشخصی دارد ولی ریزش مو هورمونی عموما در سرتاسر بدن و سر پدیدار میشود. ریزش مو هورمونی با مصرف دارو قابل درمان است ولی ریزش مو ژنتیکی درمان مشخصی ندارد.
قرص کم کاری تیروئید باعث ریزش مو میشود؟
ریزش موی ژنتیکی یا آلوپسی آندروژنتیک میتواند در هر سنی پس از بلوغ شروع شود، اما معمولاً در مردان در اواخر دهه 20 یا اوایل دهه 30 و در زنان در دهه 40 یا 50 سالگی ظاهر میشود.
سایر مطالب مرتبط با ریزش مو
نقد و بررسی
ریزش مو به علت ژنتیک
ژنتیک اصلی ترین دلیل ریزش مو در مردان و زنان است. بر اساس مطالعات انجام شده 63 ژن هستند که میتوانند باعث ریزش مو در افراد شوند. ریزش مو ژنتیکی درمان مشخصی ندارد ولی میتوان آن را به تعویق انداخت و یا میزان ریزش مو را کاهش داد. در این مطلب به بررسی کامل ریزش مو ژنتیکی پرداختیم.
مثبت
- سبک زندگی سالم میتواند میزان ریزش مو ژنتیکی را کاهش دهد.
- مصرف میوه و سبزیجات میتواند باعث کاهش ریزش مو ژنتیکی شود.
- مصرف ماینوکسیدیل میتواند باعث کاهش ریزش مو ژنتیکی شود.
- کاشت مو روش موثری برای جبران ریزش مو ژنتیکی است.
منفی
- ریزش مو ژنتیکی در میان مردان و زنان شایع است.
- ریزش مو ژنتیکی درمان مشخصی ندارد.
تفکیک نقد و بررسی
-
ژنتیک اصلیترین دلیل ریزش موی ژنتیکی در زنان و مردان است.
0%
-
خیلی از خانمها نیز به دلیل بارداری، زایمان یا به علت تغییرات هورمونی و تیروئیدی دچار ریزش مو میشوند.
0%
-
طاسی الگوی زنانه که FPB نامیده می شود.
0%
-
در حدود 80% مردان و 50% زنان دچار ریزش موی ژنتیکی میشوند.
0%
-
63 ژن ممکن است باعث ریزش مو ژنتیکی شوند.
0%
-
مردان بیشتر از زنان در معرض ریزش مو ژنتیکی هستند.
0%
-
میتوان با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک و سبک غذایی سالم از شدت ریزش مو ژنتیکی کم کرد.
0%