جوانی به دوران اوج زیبایی و شکوفایی انسان شناخته میشود. افرادی که در این دوران شاداب و پرطراوت، با ریزش مو دست و پنجه نرم میکنند با کاهش اعتماد به نفس روبهرو هستند. علت ریزش مو در جوانان، دیگر یک مسئله مرتبط با افزایش سن نیست، بلکه دلایل پیچیدهای در پس آن نهفته است. استرسهای روزانه، مشکلات هورمونی، ریزش ارثی، تغذیه نادرست و شوک عاطفی… همهوهمه میتوانند از دلایل ریزش مو در سنین جوانی به حساب آیند. این مشکل فارغ از جنسیت میتواند بر زیبایی و سلامت موی افراد تأثیر نامطلوب بگذارد. برای رفع این مشکل، ابتدا باید به دنبال ریشه و دلیل اصلی آن بود و سپس با راهنمایی پزشک متخصص روند درمان را پیش برد. البته ما در این مقاله به طور مفصل دلایل و راههای رفع این عارضه را بیان میکنیم.
نشانههای اولیه ی این نوع ریزش چیست؟
همانطور که قبلتر گفتیم، دلایل مختلفی در پس علت ریزش مو در جوانان پسر و یا دختر پنهان شده است. برای برخی از این دلایل روشهای درمانی مؤثری وجود دارد اما؛ بعضی از این عوامل بدون درمان باقی ماندهاند. ریزش مو در سنین جوانی بسیار آزاردهنده و ناخوشایند است و مشکلات درونی و یا محیطی میتوانند باعث بروز این عارضه گردند. در مرحله نخست درمان، داشتن سبک زندگی سالم و تنوع غذایی در سبد مصرفی به کاهش علائم ریزش مو در جوانان کمک شایانی میکند. درمانهای دارویی، رژیم غذایی اصولی، شامپوهای مناسب و مزوتراپی… جز مسیرهای درمانی ریزش مو تلقی میشوند. در ادامه با دلایل و علل بروز ریزش مو در جوانان بیشتر آشنا میشوید.

ریزش موی ارثی و ژنتیکی
یکی از شایعترین علت ریزش مو در جوانان، ریزش موی ارثی یا آلوپسی آندروژنی است. این موضوع به ژنهایی که از والدین به ارث برده میشود، مرتبط است. این نوع ریزش مو در آقایان معمولا با عقب رفتن خط رویش مو در ناحیه جلو سر و کمپشت شدن ناحیه تاج سر دیده میشود. ریزش موی ارثی و ژنتیکی در بانوان با نازک شدن موها در سراسر کف سر ظاهر میگردد. علت اصلی ریزش ارثی حساسیت فولیکولهای مو به هورمونهای آندروژن (بهویژه دیهیدروتستوسترون یا DHT) بیان میشود. DHT فولیکولهای مو را کوچک و ضعیف میکند و در نهایت موجب ریزش مو میگردد. متاسفانه تنها راه درمان ریزش موی ژنتیکی کاشت مو است.
اختلالات هورمونی (تیروئید، آندروژن، استروژن)
اختلالات هورمونی نیز در زمره علت ریزش مو در جوانان شناخته میشود که در خانمها بیشتر ظاهر میگردد. چرخه زندگی بانوان معمولا با قاعدگی، بارداری، یائسگی و استفاده از قرصهای ضد بارداری همراه است که این عوامل منجر به ریزش مو میشوند. ریزش مو در بارداری را نیز تا حدودی میتوان طبیعی محسوب کرد ولی اگر این شرایط مدتها پس از زایمان ادامه یافت بهتر است علت ریزش مو را با مراجعه به پزشک پیدا کرد.
پرکاری و کمکاری تیروئید نیز موجب ریزش مو در افراد میگردد. بانوانی که با مشکلاتی نظیر تنبلی تخمدان PCOS دست و پنجه نرم میکنند با افزایش سطح آندروژنها (هورمونهای مردانه) در بدن خود روبهرو هستند. این عامل میتواند ریزش مو را به همراه داشته باشد.
حتما بخوانید:
ابتلا به بیماریها (کمخونی، دیابت، لوپوس…)
چکابهای سالیانه را میتوان یکی از روشهای پیشگیری ریزش مو به حساب آورد. بیماریهایی مانند کمخونی، دیابت و لوپوس موجب ریزش مو در جوانان میگردند. فولیکولهای مو برای رشد مناسب همواره به اکسیژن و مواد مغذی نیاز دارند. هنگامی که سطح آهن خون کاهش مییابد کیفیت این امر تا حد زیادی کم میشود. نتیجه کمخونی چیزی جز ریزش مو در جوانان را به ارمغان نمیآورد.
بیماری دیابت باعث التهاب بدن شده و بر سلامت فولیکولهای مو تأثیر منفی دارد. لوپوس بهعنوان یک بیماری خودایمنی، التهاب را در تمامی بدن افزایش میدهد. این عامل منجر به ریزش مو در کف سر میشود که معمولا به شکل سکهای است. فراموش نکنید که در صورت ابتلا به هر یک از این بیماریها، کنترل و درمان را تحت نظر پزشک متخصص انجام دهید.
مصرف برخی داروها و مکملها
استفاده برخی از داروها، ریزش مو را به وجود میآورد. برای نمونه، داروهایی که در درمان سرطان به کار میروند، منجر به ریزش مو در جوانان میشوند. البته شیمیدرمانی و رادیوتراپی نیز در بیماران سرطانی ریزش مو را پدید میآورد. افرادی که دارای اضطراب، افسردگی و یا فشار خون هستند، تحت تأثیر مصرف دارو، ممکن است ریزش مو را تجربه نمایند. این افراد با قطع دارو و مراحل درمان، مجدد شاهد رشد تار موی جدید هستند.
استرس و اضطراب مزمن
بدن در هنگام مواجه با شرایط تنشزا با تولید هورمون کورتیزول، تمامی اعضا را در حالت آماده باش قرار میدهد. هورمون کورتیزول در هنگام استرس و اضطراب تولید میشود و بر چرخه رشد مو تأثیر نامطلوب میگذارد و ریزش موی ناگهانی را پدید میآورد. زمانی که بدن تعادل هورمونی مناسبی ندارد، ریزش مو اجتناپناپذیر است. این شرایط موقتی است و با برطرف شدن استرس و اضطراب مزمن موها به حالت نرمال برمیگردند. البته اگر افراد به طور مداوم در محیط منزل و یا کار با استرس روبهرو شوند، ریزش مو در آنها به امری دائمی مبدل میگردد. مراجعه به روانپزشک در درمان این مشکل کمککننده است.

رژیمهای شدید چاقی یا لاغری
موها برای رشد مناسب به مواد مغذی نیاز دارند. بهتر است بدانید در هنگام رژیمهای شدید چاقی یا لاغری، ممکن است مواد مورد نیاز فولیکولهای مو بهخوبی تأمین نگردد و ریزش مو به وجود آید. فولیکولها برای رشد به انواع ویتامین، پروتئین، آهن و امگا 3 نیاز دارند. اگر هر یک از این گروههای غذایی حذف و یا از حد استاندارد کاهش یابند، ریزش مو در جوانان ایجاد میگردد. برای گرفتن رژیم غذایی اصولی به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید.
تغذیه نادرست و کمبود ریزمغذیها
پزشکان معتقدند که رژیم غذایی درست علاوه بر حفظ سلامت بدن، نقش مهمی بر سلامت فولیکولهای مو بر عهده دارد. زمانی که از رژیمغذایی متعادل و غنی از ویتامینها، پروتئین و مواد معدنی استفاده میکنید در واقع یک منبع غذایی مناسب در اختیار فولیکولهای قرار میدهید که نتیجه آن موهایی شاداب و سالم است. جوانانی که عادت به مصرف غذاهای فست و فودی دارند و افرادی که طی روز از میوه و سبزیجات استفاده نمیکنند در معرض ریزش مو قرار دارند. غذاهای خانگی در کنار مصرف سبزیجات و میوهها به شما در داشتن موهایی سالم کمک میکند.
سهلانگاری در مراقبت از مو (حرارت، رنگ، اتوکشی)
اگر شما جز افرادی هستید که آگاهی کاملی در خصوص مراقبت از موهای خود ندارید، ممکن است با عارضه ریزش مو مواجه شوید. افرادی که از شامپوهای مناسب جنس موی خود استفاده نمیکنند و دائما در حال اتوکشی و سشوار مو هستند باید منتظر ریزش مو باشند. حرارت زیاد، رطوبت طبیعی و پروتئین مو را تخریب میکند و موها را خشک و شکننده میکند. مواد شیمیایی مانند رنگ مو، مواد فر و صاف کننده موجب تحریک و التهاب فولیکول مو شده و ریزش مو در جوانان را ایجاد میکنند.
شوکهای عاطفی و روانی
شوکهای عاطفی و روانی، مانند استرسهای شدید، اضطرابهای مزمن، از دست دادن عزیزان یا فشارهای تحصیلی و شغلی با افزایش هورمون کورتیزول در بدن همراه هستند. این هورمون موجب میشود که چرخه طبیعی مو دچار مشکل گردد. در این شرایط موها دچار تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium) میشوند. در این وضعیت تعداد زیادی از موها یکباره وارد فاز استراحت (تلوژن) شده و ریزش پیدا میکنند.
شوک عصبی و عاطفی مانند از دست دادن عزیزان، علاوه بر ریزش مو در جوانان، ممکن است سفیدی مو را نیز به وجود آورد. معمولا این نوع ریزش مو، پس از گذشت چند ماه به حالت طبیعی باز میگردد.
مصرف سیگار و قلیان
مصرف سیگار و قلیان علاوه بر ریه، میتواند سلامت مو را نیز مختل سازد. مطالعات نشان داده که دود قلیان و سیگار بر سلامت پوست و مو تأثیر منفی دارد. این عامل با کاهش خونرسانی به کف سر زمینه آسیب به فولیکولهای مو را ایجاد میکند که نتیجه آن ریزش مو در جوانان است. فراموش نکنید که ترک سیگار و قلیان علاوه بر ریه، به حفظ وضعیت سلامت مو، پوست و دندانها کمک میکند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (ویژه دختران)
یکی از مشکلاتی که به طور اختصاصی در بانوان موجب ریزش مو میگردد، سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این عارضه علاوه بر اختلالات قاعدگی بر سلامت مو نیز تأثیر میگذارد. تنبلی تخمدان با افزایش سطح آندروژن یا هورمونهای جنسی مردانه در بدن زنان همراه است. هورمون تستوسترون نیز در بدن بانوان وجود دارد اما؛ این مقدار ناچیز است. اگر تولید این هورمون در بدن خانمها بیشتر از حد استاندارد افزایش یابد موجب اختلالات قاعدگی، آکنه و ریزش مو میگردد. درمان این مشکل را باید زیر نظر متخصص زنان انجام دهید. البته بهترین راهحل رفع سندرم تخمدان پلیکیستیک، اصلاح سبک زندگی است.

سایر دلایل کمتر شایع ریزش مو در جوانان
مواردی که تاکنون بیان کردیم، جز مهمترین علل ریزش مو در جوانان محسوب میشوند. در این بین سایر دلایل کمتر شایع نیز در بروز این مشکل دخیل هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
آلودگیهای محیطی و آبوهوای نامناسب
موها جز بیرونیترین قسمت بدن هستند که با تغییر شرایط آبوهوا، تحت تأثیر قرار میگیرند. هوای آلوده دارای عناصر سمی مانند سرب، روی، مس و مونو اکسید کربن است. این ذرات آلوده در کف سر انباشته میشوند و با انسداد منفذهای پوست سر به لایههای عمیق وارد شده و به ریشه مو آسیب میزنند. این عناصر موجب افزایش سبوم پوست سر میشوند و زمینه ریزش مو در جوانان را فراهم میکنند.
آبوهوای خیلی سرد و خشک و یا آفتاب شدید نیز باعث کاهش رطوبت طبیعی موها و شکنندگی آنها میشوند. توصیه میکنیم که در این شرایط از کلاه و پوشش سر مناسب استفاده نمایید.
استفاده افراطی از محصولات حالتدهنده شیمیایی
حالتدهی و استایل موها جز مواردی محسوب میشوند که افراد زیادی به آن علاقمند هستند. البته استفاده بیش از اندازه از محصولات حالتدهنده شیمیایی به دلیل مواد آسیبزننده مانند الکلهای قوی، سولفات و پارابن به ساختار مو آسیب میزنند. باید گفت که استفاده افراطی از این مواد، بدون رعایت فاصله زمانی مناسب، خشکی، شکنندگی، مسدود شدن منافذ پوست و ریزش مو را به ارمغان میآورند. محصولات حالتدهنده مو شامل انواع مختلفی از اسپری، موس، ژل و کرمهای حالتدهنده هستند.
عفونتهای قارچی پوست سر
عفونتهای قارچی پوست سر با ایجاد لکههای قرمز، پوسته پوسته شدن و خارش در نهایت منجر به ریزش مو به صورت تکهای در افراد میگردند. عفونت قارچی میتواند به فولیکولهای مو نفوذ کند و موجب ریزش آنها شود. بهتر است بدانید که این نوع عفونت میتوان به شکل بثورات پوستی پدید آید. عفونتهای قارچی مسری هستند بنابراین افراد مبتلا به این بیماری باید وسایل شخصی خود مانند کلاه و حوله را از سایرین جدا کنند.
آماره نشان میدهد که ریزش موی قارچی 3% تا 8% مردم دنیا را درگیر کرده است. این عفونت میتواند بر روی مژه یا ابرو نیز رشد کند.
راهکارهای مؤثر برای درمان و پیشگیری از ریزش مو در جوانان
تا اینجا با مجموع، علت ریزش مو در جوانان آشنا شدیم. حال وقت آن رسیده که راههای درمان را با یکدیگر بررسی کنیم.
انتخاب شامپو و شویندههای ضدریزش
شامپوی نامناسب میتواند موجب ریزش مو در جوانان گردد. برای نمونه وقتی شما موهایی چرب دارید با انتخاب شوینده نامناسب، چربی کف سر را افزایش میدهید که در نتیجه آن ریزش مو افزایش مییابد. البته اگر ریزش، ریشه در دلایل دیگری دارد، انتخاب شامپوهای ریزش مو در این زمینه بهعنوان مکمل درمانی کمککننده هستند.
رژیم غذایی غنی از پروتئین، آهن و ویتامینها
یکی از راههای درمان ریزش مو در جوانان، رژیم غذایی سرشار از ویتامینها، پروتئین و آهن است. فولیکولهای مو تا زمانیکه مواد مغذی مناسب به آنها برسد، رشد و سلامت خوبی خواهند داشت. مادامی که برنامه غذایی به دلایل مختلفی نظیر، رژیمهای لاغری و چاقی غیر اصولی دستخوش تغییر گردد، ریزش مو را در افراد شاهد هستیم. استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از انواع ویتامین و سایر مواد مغذی به شما در داشتن موهای باطراوت و شاداب کمک میکند.
درمانهای دارویی و هورمونی تجویزی
کسانی که ریزش مو آنها نشأت گرفته از اختلالات هورمونی ناشی از بیماری مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، کمکاری و پرکاری تیروئید است میتوانند زیر نظر پزشک درمانهای دارویی و هورمونی مناسب دریافت کنند.

مزوتراپی و PRP
پیشرفت علم، راههای درمانی مدرن را در زمینه ریزش مو پدید آورده است. برای مثال مزوتراپی و PRP جز درمانهای مدرن و پیشرفته شناخته میشوند. مزوتراپی با تزریق مواد مغذی و دارو به کف سر به بهبود رشد موها، احیا و تقویت فولیکولهای مو کمک میکند. این روند زیر نظر پزشک متخصص و طی 10 جلسه با فواصل زمانی منظم، انجام میگیرد. PRP با کمک پلاسمای خون فرد متقاصی، جزو روشهای ایمن، بیخطر و مؤثر در زمینه کاهش ریزش مو در جوانان محسوب میگردد.
کاشت مو (شرایط کاندید مناسب)
پزشکان در صورتی که هیچ یک از روشهای بالا برای افراد مؤثر واقع نشود از کاشت مو در راستای ایجاد تار موی جدید بهره میگیرند. این روش معمولاً به افرادی که به دلایل ژنتیکی دچار طاسی شدهاند، پیشنهاد میشود.
این مطلب را هم بخوانید
خدمات کاشت موی طبیعی در تجریش
آیا تاکنون به این موضوع فکر کردهاید که چقدر موهای شما در ظاهرتان موثر هستند به ویژه زمانی که در...
ادامه مطلببهبود سبک زندگی و کاهش استرس
اگر میخواهید که ریزش موی خود را کاهش داده و یا از بروز این عارضه جلوگیری نمایید همواره توصیه میکنیم که از یک سبک زندگی سالم استفاده کنید. رژیم غذایی سالم، خواب کافی، ورزش و دوری از دخانیات میتواند در این زمینه برای شما بسیار پرفایده باشد. البته به یاد داشته باشید که استرس دشمن سلامت موها به حساب میآید. مدیتیشن و ورزشهایی مانند یوگا در کنترل و مدیریت استرس مفید هستند.
مراقبت اصولی و برنامه مراقبتی خانگی
در نهایت با رعایت مراقبت اصولی از موها مانند، شستوشوی صحیح، استفاده از شویندههای مناسب، استفاده حداقلی از وسایل حرارتی و مواد حالتدهنده و بهرهگیری از ماسکهای خانگی به سلامت موهای خود کمک کنید. استفاده از ماسکهای موی طبیعی و تقویتکننده، مانند ماسکهای حاوی روغنهای گیاهی در کاهش ریزش مو مفید هستند.
جمعبندی (کلام آخر)
مهمترین علت ریزش مو در جوانان ریشه در مشکلات ژنتیکی دارد. البته در این بین، دلایل هورمونی، تغذیه نادرست، رژیمهای غیر اصولی لاغری و استرس… موجب ریزش مو میگردند. پزشکان باتوجهبه علت اصلی ریزش مو، راهکارهای مناسبی به بیماران ارائه میدهند. فراموش نکنید اگر در زمینه ریزش مو نیاز به راهنمایی دارید، مشاوران ما در این زمینه میتوانند به شما کمک کنند.
سوالات متداول ریزش مو در جوانان
معمولا ریزش مو ارثی در جوانان درمان قطعی ندارد اما؛ میتوان این مشکل را با روشهای مختلف کنترل کرد.
زمانی که ریزش مو از حد طبیعی آن که در طی یک روز بین 50 تا 100 شاخه است، فراتر رود و یا موها طی مدتزمان کوتاهی، به مقدار زیادی ریزش پیدا کنند، ریزش مو در حالت شدید طبقهبندی میگردد. تشخیص این حالت فقط توسط پزشک انجام میشود.
شامپوهای ضد ریزش میتوانند در مدیریت ریزش مو مؤثر باشند، اما بهتنهایی بهعنوان درمان قطعی استفاده نمیشوند.
بیوتین، ویتامین D، E، B12، زینک و آهن
بله استرس یک عامل مهم در بروز ریزش مو در جوانان تلقی میشود. با برطرف شدن عوامل استرسزا، موها به حالت طبیعی باز میگردند.
نقد و بررسی
علت ریزش مو در جوانان چیست+دلایل، پیشگیری و درمان ریزش مو
ریزش مو در جوانان مشکلی شایع و نگرانکننده است که برخلاف گذشته، دیگر تنها به سالمندان محدود نمیشود. این پدیده میتواند ناشی از عوامل متعددی از جمله استرس مزمن، تغذیه نامناسب، مشکلات هورمونی، عوامل ارثی و بیماریهایی نظیر کمخونی یا دیابت باشد. اختلالات تیروئیدی، سندرم تخمدان پلیکیستیک در زنان، یا حتی شوکهای روانی میتوانند فولیکولهای مو را ضعیف کرده و موجب ریزش شوند. استفاده نادرست از لوازم آرایشی مو، حرارت زیاد و رنگهای شیمیایی نیز به بافت مو آسیب زده و به ریزش میانجامند. رژیمهای غذایی سخت و کمبود ریزمغذیهایی مانند آهن، ویتامینها و پروتئین نیز عامل دیگری برای این مشکل است. همچنین، مصرف برخی داروها و مکملها مانند داروهای ضدافسردگی یا درمانهای سرطان، ممکن است ریزش مو را تشدید کنند. حتی آلودگی هوا، مصرف دخانیات و عدم مراقبت صحیح از مو نیز میتوانند بر سلامت پوست سر تأثیر منفی بگذارند. برای پیشگیری و درمان، لازم است ابتدا علت اصلی شناسایی شده و سپس با کمک پزشک، رژیم غذایی مناسب، شامپوهای تخصصی یا حتی درمانهای دارویی و مزوتراپی به کار گرفته شود. ایجاد سبک زندگی سالم و کاهش استرس نیز نقش مهمی در بازگشت سلامت موها دارد.
مثبت
- مقاله به شکل جامع به عوامل مختلف ریزش مو در جوانان پرداخته است.
- زبان مقاله ساده، روان و برای عموم قابل فهم است.
- راهکارهای عملی و علمی برای پیشگیری و درمان ارائه شده است.
منفی
- مقاله منبع یا ارجاع علمی مشخصی برای ادعاهای خود ارائه نمیدهد.
- ترتیب موضوعات کمی پراکنده است و ساختار منطقی موضوع حفظ نشده است.
تفکیک نقد و بررسی
-
مقاله بهخوبی توانسته اطلاعات علمی را به زبان ساده و قابل فهم برای عموم ارائه دهد.
0%
-
نویسنده با ترکیب علل مختلف ریزش مو، دید جامعی از موضوع ارائه کرده است.
0%
-
ساختار منظم مقاله باعث شده خواننده بهراحتی بتواند موضوع را دنبال کند.
0%
-
هرچند مقاله از نظر منابع علمی قابل تقویت است، اما برای شروع آگاهیبخشی عمومی مناسب است.
0%