شستشوی صحیح ریش بعد از کاشت، یکی از اقدامات بسیار ضروری و مهم است که در کسب نتایج مطلوب و جلوگیری از وارد شدن آسیب به فولیکولهای کاشته شده، نقش مهمی دارد. اولین شستشو بعد از کاشت ریش طبیعی بدون شک بسیار مهم و حیاتی است. انجام نادرست و عدم رعایت نکات مهم در شستشوی ریش بعد از کاشت میتواند به طور مستقیم بر سلامت گرافتها تاثیر بگذارد. از سوی دیگر عدم شستن ریش نیز میتواند باعث بروز برخی عوارض مانند چرب شدن و جوش زدن ناحیه تحت درمان شود. به طور کلی پزشکان دستورالعملهای لازم برای شستن ریش بعد از کاشت را به بیماران ارائه میدهند. بیمار پس از زمان تعیین شده با رعایت توصیهها و دستورالعملهای پزشک اقدام به شستن ریشهای خود میکند. بیمار باید تا ۲ هفته ریش خود را با محصولات تجویزی و مطابق با دستورالعملهای پزشک بشوید. پس از طی شدن ۲ هفته و از بین رفتن کامل دلمهها بیمار میتواند به صورت عادی نسبت به شستشوی ریش خود اقدام کند.
البته ممکن است شستشوی ریش بعد از کاشت برای برخی بیماران کار دشواری باشد. برخی از کلینیکها بعد از کاشت، اولین شستشوی ریش را خودشان بر عهده میگیرند. این امر منجر به آشنایی بیمار با طریقه شستن صحیح ریش میشود. برای آگاهی از نحوه صحیح شستن ریش بعد از کاشت، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
نحوه شستن و خشک کردن ریش بعد از کاشت
آگاهی از طریقه شستن صحیح ریش بعد از کاشت، برای کسب نتایج مطلوب و ایدهآل حیاتی است. شستشوی مناسب ناحیه تحت درمان در تسریع بهبودی، جلوگیری از کنده شدن یا وارد شدن آسیب به گرافتها و پیشگیری از بروز یا تشدید برخی عوارض نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
در شستن ریش بعد از کاشت، دمای آب بسیار مهم است. بیمار باید از آب ولرم و محصولات تجویز شده توسط پزشک از جمله شامپوهای ملایم (مانند شامپو بچه) استفاده کند. شدت و فشار آب نیز باید کم باشد. بیمار میتواند از ظرفهای مناسب مانند فنجان برای ریختن آب به صورت خود استفاده کند. قرار گرفتن در فشار زیاد دوش ممکن است فولیکولهای مو را از جای خود خارج کند.
مراحل شستشوی صورت بعد از کاشت ریش
- مرحله اول: استفاده از لوسیون : لوسیونهای تجویزی پزشک باعث افزایش بازسازی سلولهای پوست، مرطوب شدن پوست و نرم شدن دلمهها میشود. این لوسیون باید قبل از شستن ناحیه صورت در هر دو ناحیه اهدا کننده و ریش استفاده شود. بعد از مدت زمان تعیین شده بیمار باید اقدام به آبکشی (با آب ولرم و کم فشار) ناحیه ریش کند.
- مرحل دوم: استفاده از شامپوی ملایم تجویزی پزشک: باید مقداری از شامپو را در فنجان ریخته و با مقداری آب مخلوط کرد. سپس محلول را به آرامی بر روی سر و ریش ریخته و به صورت ملایم با نوک انگشتان اقدام به شستن ریش کرد. این کار باید به مدت چند دقیقه انجام شود. بیمار باید سعی کند شستن ریشها در جهت گرافتهای پیوندی باشد و از حرکات شدید در ناحیه تحت درمان خودداری کند.
- مرحله سوم: آبکشی ریش : در این مرحله بیمار باید با استفاده از فنجان ریش خود را شستشو دهد. این مرحله باید با دقت و به صورت آهسته انجام شود. در این مرحله آبکشی ریش باید با آب ولرم و کم فشار به صورت کامل انجام شود. در فرایند آبکشی ریش باید تمام شامپوی استفاده شده به طور کامل از ناحیه ریش پاک شود.
- مرحله چهارم: خشک کردن ریش : در مرحله پایانی بیمار برای خشک کردن ریش بهتر است از دستمالهای کاغذی ضخیم و تمیز یا گاز استریل استفاده کند. استفاده از حوله زبر، دستمالهای کاغذی نرم (به دلیل از هم جدا شدن بافتهای دستمال در هنگام مرطوب شدن و چسبیدن و باقی ماندن بافتهای دستمال بر روی ریش) یا سشوار برای خشک کردن ناحیه ریش به هیچ وجه توصیه نمیشود. بیمار نباید دستمال را بر روی فولیکولهای کاشته شده ریش بکشد. دستمال باید به آرامی بر روی ناحیه گذاشته و برداشته شود. همچنین بیمار میتواند ناحیه تحت درمان را خشک نکرده و اجازه دهد ریش خود به خود در مجاورت هوا خشک شود.
- مرحله پنجم: استفاده از کرمهای آنتی بیوتیک : در این مرحله بیمار میتواند از پمادهای ضد باکتری و آنتی بیوتیک تجویزی پزشک به منظور جلوگیری از عفونت استفاده کند. بیماران به منظور کسب بهترین نتایج باید به مدت دو هفته شستشوی ریش را با دقت بسیار زیادی انجام دهد. دلمههای موجود در ناحیه ریش پس از ۲ هفته کاملاً از بین میروند.
حتما بخوانید : مراقبت های بعد از کاشت ریش و سبیل
زمان مناسب شستن موهای ریش پس از کاشت
فولیکولهای کاشته شده در ناحیه ریش در روزهای ابتدایی بسیار حساس و شکننده هستند. وارد کردن فشار، خارش یا دستکاری ناحیه تحت درمان میتواند گرافتها را از جای خود خارج کرده یا به آنها آسیب برساند. از سوی دیگر شستن ریش بلافاصله پس از کاشت میتواند احتمال خطر عفونت را افزایش دهد. بنابراین شستن ریش حداقل تا ۴۸ ساعت ممنوع است. البته فرد میتواند پس از کاشت ریش دوش بگیرد، اما باید موها و ریش خود را خشک نگه دارد. به طور کلی بسته به شرایط جسمانی و عمومی بیمار، روش کاشت ریش، میزان بروز عوارض و صلاحدید پزشک بیمار میتواند ۳ تا ۵ روز بعد از کاشت، ریش خود را بشوید. در ۵ روز ابتدایی شستن ریش، این کار باید بسیار آرام و آهسته انجام شود.
حتما بخوانید : بهترین روش خوابیدن بعد از کاشت ریش
نکات مهم در شستن ریش بعد از کاشت
برخی از نکات مهم در شستن ریش پس از کاشت عبارتند از:
- خودداری از شستشوی ریش با آب تا زمان تعیین شده توسط پزشک
- استفاده از شامپو (مانند شامپو بچه) یا لوسیون ملایم تجویزی پزشک
- اجتناب از چنگ زدن، خارش و وارد کردن فشار به فولیکولهای کاشته شده و پوست ناحیه صورت
- آبکشی کامل ناحیه ریش
- اجتناب از قرار دادن صورت زیر دوش با فشار بالا برای جلوگیری از کنده شدن گرافتها
- خودداری از خشک کردن ریش با حوله یا سشوار به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به گرافتها
- شستن ملایم ریش با آب ولرم و محلول (مخلوط کردن شامپو یا لوسیون تجویزی پزشک با مقداری آب برای کاهش غلظت)
- خودداری از شستشوی ریش با آب سرد یا گرم (شستشو صرفاً با آب ولرم)
- خودداری از مصرف شامپوهای خشن و شیمیایی در روزهای ابتدایی کاشت ریش (صرفاً محصولات تجویز شده توسط پزشک استفاده شود)
سوالات متداول
شستشوی ریش حداقل تا ۴۸ ساعت بعد از کاشت ممنوع است. زمان مناسب برای شستشوی ریش بسته به عوامل مختلفی مانند شرایط جسمانی بیمار، شدت بروز عوارض و روش کاشت متفاوت است. به طور کلی بیماران بعد از ۳ تا ۵ روز میتوانند با استفاده از محصولات تجویزی و رعایت دستورالعملها اقدام به شستن ریش خود کنند.
به طور کلی بیماران باید تا ۲ هفته بعد از کاشت با رعایت دستورالعملها و محصولات تجویز شده توسط پزشک، ریش خود را بشویند. البته با توجه به متفاوت بودن شرایط جسمانی افراد در روند بهبودی، بهتر است بیمار در این خصوص مطابق با نظر پزشک خود عمل کند.