ریزش مو مشکلی رایج است که آقایان و خانمهای زیادی را درگیر خود میکند. این اتفاق میتواند به واسطه فاکتورهای مختلفی رخ دهد و این در حالی است که بعضی از این فاکتورها موقتی بوده و بعضی دیگر غیرقابل بازگشت و در نتیجه آن با ریزش موی دائمی مواجه خواهیم شد.
در عمل کاشت مو دائمی بخش کوچکی از فولیکولهای موجود در پشت و اطراف سر را برداشته و آنها را به بخشی از سر که دچار ریزش مو یا به اصطلاح کچلی شده است، انتقال میدهند. این روش میتواند راه حل خوبی برای درمان کچلی دائم باشد. علاوه بر این، از این روش حتی میتوان برای رویش دوباره مو در نواحی دیگر مانند سینهها، مژهها و ابرو هم استفاده کرد.
البته نباید از اتفاقات بعد از کاشت مو غافل شد چون که مانند اکثر عملهای جراحی زیبایی و درمانی دیگر، این عمل زیبایی هم دارای عوارض مخصوص به خود است. بنابراین بهتر است به منظور داشتن اطلاعات کافی برای گرفتن تصمیم درست قبل از انجام عمل کاشت مو، در این مطلب با ما همراه باشید تا بهتر با عوارض مو کاشتن آشنا شده و بتوانید بهترین تصمیم را در قبال زیبایی ظاهر خود بگیرید.
بعد از کاشت مو دقیقاً چه اتفاقاتی میافتد؟
اتفاقات بعد از کاشت مو در بسیاری از بیماران چه خانم و چه آقا تقریباً یکسان است، بعد از انجام عمل کاشت مو، در ناحیه دریافت کننده مو شاهد قرمزی و ورم خواهید بود. پس از گذشت 2 هفته، پوست سر شما سوزش کمتری خواهد داشت و موی کاشته شده در ناحیه دریافت کننده شروع به ریزش خواهد کرد. این پروسه طبیعی ریزش تقریباً تا 2-3 ماه پس از کاشت ادامه خواهد داشت و سپس موهای جدید رشد خود را شروع خواهند کرد. پس از 4 ماه از عمل کاشت مو میتوانید انتظار داشته باشید که موهای جدید شروع به رشد کنند.
همانطور که میدانیم عمل کاشت مو یک عمل جراحی است که در کلینیکهای تخصصی تحت نظارت دکتر متخصص انجام میشود. درست مانند دیگر عملهای جراحی، در حین انجام این عمل نیز ممکن است مقداری خونریزی رخ دهد، این موضوع ممکن است به بروز دیگر مشکلات در بیماران منجر شود، مانند عفونت.
رایجترین عارضهای که پس از کاشت مو در افراد رخ میدهد زخمهای ناحیه کاشته شده هستند. اگرچه که نمیتوان از عوارض جانبی دیگری مانند عفونت احتمالی، سخت شدن پوست در ناحیه کاشته شده، احساس سوزش در فولیکولهای کاشته شده، احساس درد در فولیکولهای سر، برآمدگیهای قرمز و خارش کننده، خونریزی و از بین رفتن حس در پوست سر گذشت.
عفونت بعد از کاشت مو
یکی از عوارض کاشت مو که احتمال رخ دادن آن پس از انجام عمل زیاد است، عفونت است. عمل جراحی که مناسب یک فرد نباشد، عدم مراقبت مناسب پس از کاشت مو یا برش اشتباه فرق سر همگی میتوانند دلایلی برای ایجاد عفونت باشند.
در صورتی که پس از عمل کاشت مو، از موها به خوبی مراقبت شود، احتمال عفونت در صورتی که بیمار آنتی بیوتیکهای تجویز شده توسط دکتر را به درستی مصرف کند، کاهش چشمگیری پیدا میکند. بنابراین به صورت خلاصه، مراقبت از موها طبق دستورالعملهای پزشک، میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای عفونی دیگر را کاهش دهد.
علائم عفونت پس از کاشت مو
عفونت زمانی رخ میدهد که میکروبها در بخش اهدا کننده مو یا در بخش دریافت کننده که دارای زخم است، از طریق زخمهای باز وارد بدن شوند. پوست سر انسان دارای شبکه بزرگی از رگهای خونی است که به سیستم ایمنی اجازه شناسایی سریع پاتوژنها را میدهد. تحقیقاتی در سال 2014 بر روی مردان نشان داد که عفونت پوست سر امری نادر است و حتی زمانی هم که رخ میدهد، معمولاً جدی نیست.
عفونتهای مربوط به عمل جراحی معمولاً بین 3 تا 7 روز پس از انجام عمل خود را نشان میدهند و میتوانند نشانههایی مانند موارد زیر داشته باشند:
- آبسههای دارای عفونت در داخل
- چرکهای تراوش کننده
- قرمزی یا بی رنگی پوست
- ورم
- درد
- خارش
- سوزش
- خونریزی
- داغ شدن ناحیه متورم
خونریزی و ورم تا حد مشخصی نرمال هستند، اما اگر نشانهها بجای بهتر شدن، بدتر شدند و یا بیشتر از یک هفته دوام آوردند، نشانهای مبنی بر درگیر شدن فرد با عفونت خواهند بود.
علت عفونت بعد از کاشت مو
همانطور که گفتیم، عفونت زمانی رخ میدهد که میکروبها یا پاتوژنها یا در زمان انجام عمل جراحی و یا پس از آن وارد بدن فرد شوند. داشتن شرایط پزشکی که منجر به ضعیف شدن سیستم ایمنی انسان میشود، ریسک ابتلا به عفونت را بالا خواهد برد.
در صورتی که پزشک متخصص و تیمش از ابزارهایی در حین عمل جراحی استفاده کنند که ضدعفونی نشده باشند ممکن است بیمار به عفونت مبتلا شود، همچنین تماس برقرار کردن با زخمهای در حال التیام باز توسط بیمار پس از انجام عمل جراحی نیز میتواند منجر به عفونت شود.
زخم شدن و پوسته پوسته شدن زخمها پس از عمل طبیعی است. اگرچه که تحقیقاتی در سال 2018 نشان داد که تشکیل بیش از حد پوستهها میتواند به احساس خارش بیش از حد و در نتیجه خراش انداختن بر روی زخمها منجر شود. طبیعتاً خراشیده شدن زخمها باعث میشود که آنها باز شده و باکتریهای روی انگشت بیمار وارد زخمها شوند.
همانطور که اشاره کردیم داشتن شرایط پزشکی که باعث شود سیستم ایمنی فرد تضعیف گردد، ریسک ابتلا به عفونتهای مختلف را افزایش میدهد. بعضی از این شرایط میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- دیابت
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- چاقی مزمن
- کمبود مواد معدنی در بدن
- ایدز
- سرطان
درمان عفونت بعد از کاشت مو
اگر پس از انجام عمل به عفونت دچار شدید، بهتر است در اولین قدم با پزشک متخصص خود ارتباط برقرار کرده و از وی بخواهید که یک برنامه درمانی مناسب برایتان تدارک ببیند. معمولاً برای از بین بردن این مدل عفونتها از مصرف آنتی بیوتیک به صورت دهانی یا تزریقی استفاده میشود. همچنین پزشک متخصص ممکن است برای شما شامپوهای ضدباکتریایی تجویز کرده و آبسههای ایجاد شده در محل عفونت را خشک کند تا بتواند به پروسه التیام یافتن زخمها سرعت بخشد.

درمان سوزش سر بعد از کاشت مو
احساس سوزش سر ممکن است 4 روز پس از عمل جراحی کاشت مو، مخصوصاً در ناحیه اهدا کننده به سراغ بیمار بیاید. در این صورت پیشنهاد میشود که تنها برای ناحیه اهدا کننده مو از لوسیونهای مرطوب کننده سه تا چهار بار در روز استفاده کنید و تا زمانی که کاملاً جذب نشده است، سر خود را نشوئید.
سر درد بعد از کاشت مو
سردرد به همراه ورم بعد از کاشت مو یکی از رایجترین عوارض ریکاوری است. اکثریت بیماران پس از انجام این عمل ممکن است دچار سردرد در روزهای بعد شوند. از آن جایی که سیستم ایمنی فرد به فولیکولهای مو حمله میکند، این شرایط باعث ایجاد سردرد میشود. اگرچه که سردرد به طور کلی مشکل جدی نیست و فولیکولهای مو نیز پس از این فاز بدون آسیب باقی میمانند. به طور کلی، در صورتی که پس از انجام عمل کاشت مو احساس سردرد داشتید، لازم نیست نگران چیزی باشید چرا که این موضوع در اصل به معنی شروع شدن فاز ریکاوری موها است.
نکروز بعد از کاشت مو
نکروز پس از کاشت مو یکی از شرایط و در واقع عوارضی است که ممکن است پس از انجام این عمل ایجاد شود. داشتن اطلاعات کافی درباره دلایل ایجاد این حالت و درک آن میتواند برای مداخله به موقع به بیمار کمک کند. اگرچه که عمل کاشت مو ممکن است از بیرون عمل جراحی سادهای به نظر بیاید، اما از لحاظ فنی دارای ساختار پیچیدهای است. بعضی از عوارض این عمل ممکن است پس از انجام آن پدیدار شوند، درست مانند نکروز. نکروز نادرترین و در عین حال ریسکیترین عارضهای است که پس از کاشت مو میتواند رخ دهد. در این حالت، نکروز موجب آسیب به یک یا چند سلول میشود، آسیبی که دیگر برگشت پذیر نیست. ناحیه نکروز شده در سر تبدیل به بافتی مرده میشود. نکروز یک مشکل جدی برای سلامتی انسان است. زمانی که دچار این شرایط میشوید، پروسه درمانی آن بسیار سخت است. به همین دلیل، متخصصی که کاشت مو را انجام میدهد باید تجربه کافی برای انجام این کار را داشته باشد چرا که شیوه درمانی نامناسب میتواند منجر به نتایج غیرقابل برگشت خطرناکی شود.
از دلایل ایجاد کننده نکروز که از قبل در بیمار وجود دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار کشیدن که به عنوان دلیل اصلی نکروز سر شناخته میشود.
- دیابت
- طاسی طولانی مدت
مهارت پزشک متخصصی که عمل کاشت را انجام میدهد نیز در ایجاد این شرایط اهمیت زیادی دارد، عواملی که مربوط به پزشک متخصص هستند و میتوانند منجر به نکروز شوند شامل موارد زیر میشوند:
- استفاده نادرست از ناحیه گیرنده مو
- قرار دادن فولیکولهای مو به صورت بیش از حد نزدیک به هم
- کاشت تعداد بیش از حد فولیکول در یک زمان
- استفاده بیش از حد از اپی نفرین در پروسه کاشت
علائم زیادی برای نکروز وجود دارد، که نشان میدهند که بافت پوست در حال مردن یا ضعیف شدن است. در نکروز، پوستههای بسیار سختی بر روی پوست وجود دارد. این شرایط میتواند در پشت سر فرد یا ناحیهای که در آن مو کاشته شده است ایجاد شود.
چه زمانی نکروز رخ میدهد؟ گفته میشود که نکروز میتواند در بازه زمانی 2 تا 4 هفته پس از انجام کاشت رخ دهد. اگر کسی که کاشت مو انجام داده است دچار نکروز شود، باید به سرعت با دکتر متخصص خود تماس بگیرد. سپس پزشک متخصص ناحیه نکروز شده را به منظور درمان این معضل برمیدارد. درمان نکروز با انجام کاشت موی دوباره انجام میشود. اگر نکروز بدون درمان در جای خود باقی بماند، موهای جدید در این ناحیه شکل نخواهند گرفت.
تورم پس از کاشت مو
ورم پیشانی و چشمها ممکن است در چند روز آینده پس از کاشت مو رخ دهد. اگرچه که این ورم ممکن است بر روی بینایی فرد تاثیر بگذارد، اما برای سلامتی وی خطرناک نیست.
ورم ممکن است همچنین به عنوان نتیجه عمل جراحی کاشت مو رخ دهد، جایی که جراح برای جلوگیری و کاهش درد و خونریزی، مواد مختلفی را با سرنگ وارد پوست سر میکند، مانند آدرنالین و این مواد میتوانند منجر به ورم در ناحیه چشمان و پیشانی شوند. ورم ممکن است چند روز وجود داشته باشد اما باید مواظب باشید چرا که ماندن بیش از حد آن میتواند منجر به عفونت و ناراحتی بیمار شود.
قرار دادن یخ در اطراف چشمان میتواند ورم صورت بعد از کاشت مو را کاهش دهد. قرار دادن یخ بر روی نواحی ورم کرده باعث منقبض شدن رگهای خونی شده که نتیجه آن کاهش میزان پف است. اگرچه که در طرف مقابل استفاده بیش از حد از یخ ممکن است از رشد فولیکولهای جدید جلوگیری کرده و بنابراین باید با احتیاط و به مقدار کافی این کار را انجام دهید.
پیشنهاد میشود که تا حداقل 3 یا 4 روز پس از کاشت مو از انجام هرگونه فعالیت فیزیکی اجتناب شود به این دلیل که ممکن است منجر به ایجاد Edema یا همان ورم شود. در واقع ورمی که به واسطه فعالیت فیزیکی در این دوران ایجاد شود ممکن است باعث ایجاد لخته خون شود.
درد و خارش سر پس از کاشت مو
احساس خارش یک نشانه رایج بعد از کاشت مو است، اما خیالتان راحت باشد چرا که از بین میرود. کارهای سادهای هستند که با انجام دادن آنها میتوانید حس خارش را کاهش داده و احساس بهتری داشته باشید. احساس خارش به دلیل شروع شدن پروسه التیام یافتن پوست سر به منظور رشد دوباره موها ایجاد میشود. به عنوان بخشی از پروسه التیام، پوست سر مواد شیمیایی را آزاد میکند (هیستامینها) که منجر به حس خارش میشوند.
خارش معمولاً نهایتاً تا یک هفته پس از انجام عمل احساس میشود اما در برخی موارد نادر میتواند تا چهار هفته نیز دوام داشته باشد. حس خارش در روز چهارم و پنجم پس از عمل یعنی زمانی که نمیتوانید بالای سر خود را بشوئید بسیار شدید میشود.
برای مبارزه با این حس و از بین بردن سریعتر آن در مراحل مختلف ریکاوری پس از عمل موارد زیر را به یاد داشته باشید:
- به ناحیهای که احساس خارش میکند دست نزنید!
- به قسمتی که احساس خارش دارد آب نمک اسپری کنید
- آنتی هیستامین مصرف کنید
- از شامپوهای پیشنهادی متخصص استفاده کنید
همانطور که گفته شد هیستامین ماده شیمیایی است که توسط پوست سر به منظور ترمیم بافت خود ترشح میشود و همین ماده منجر به ایجاد حس خارش میگردد. با استفاده از آنتی هیستامینها میتوانید این احساس را کاهش دهید. ستریزین آنتی هیستامینی است که به مدت 24 ساعت اثر هیستامین را کاهش داده و حس خواب آلودگی زیادی به مصرف کننده نمیدهد. کلورفنامین دیگر آنتی هیستامینی است که مدت زمان اثرگذاری کمتری داشته و حس خواب آلودگی را به بیمار میدهد و در واقع، بهترین دارو برای استفاده هنگام شب جهت کاهش حس خارش و کمک به خواب راحت است.
سه روز اولیه پس از انجام عمل کاشت مو بسیار مهم هستند. پس از انجام عمل، بیمار به خانه برگشته و طبیعی است که پس از انجام این عمل جراحی دارای درد باشد. پس از انجام عمل بسیاری از بیمار به دلیل مشابهی نزد پزشک متخصص برمیگردند، اما این درد پس از سه روز به نصف حالتی که روز اول دارد میرسد. در واقع احساس درد با توجه به نوع کاشت مویی که بیمار انجام داده است، نهایتاً بین یک هفته تا ده روز دوام دارد.
درمان درد پشت سر بعد از کاشت مو
درد به طور کلی تا چند روز پس از انجام عمل کاشت مو، امری طبیعی به حساب میآید، مخصوصاً تا سه روز اول پس از آن. درد مخصوصاً در نواحی اهدا کننده در پشت سر و ناحیه دریافت کننده در وسط سر بیشتر از نواحی دیگر مشهود است. قبل از این که به فکر کاهش درد از روز اول باشید، در نظر داشته باشید که همانطور که بالاتر گفته شد، احساس درد تا یک هفته الی 10 روز بسیار طبیعی است. در صورتی که در پشت سر خود احساس درد داشته باشید، بهتر است از روز سوم با استفاده از قرص استامینوفن و با فاصلههای 30 دقیقهای سعی در کاهش درد داشته باشید و در صورتی که این روش جواب نداد، میتوانید از شیاف دیکلوفناک استفاده نمایید.
آیا عوارض کاشت مو در زن و مرد متفاوت است؟
عوارض جانبی که مردان و زنان بعد از انجام عمل کاشت مو تجربه میکنند تفاوت زیادی ندارند. با این حال تفاوتهای کوچکی در این میان مشاهده میشود که در ادامه با هم میبینیم.
عوارض کاشت مو در زنان
در بانوان، کاشت مو معمولاً در یک جلسه انجام میشود. در این جلسه، پروسه به صورت یک عمل یک یا دو ساعته انجام میگیرد و سپس خانم بدون نیاز به بستری شدن مرخص شده و مراحل مراقبتی را در خانه سپری خواهد کرد. پس از انجام عمل؛ مقداری ورم، قرمزی و پوسته پوسته شدن سر ممکن است رخ دهد. این علائم نشانههای التیام یافتن هستند و در نتیجه بسیار طبیعی هستند. اگر پس از کاشت مو در خانمها این قرمزی و ورم طولانی مدت باشد، بهتر است که با پزشک متخصص خود در میان بگذارند. به صورت کلی، تنها در طی چند روز، این نشانهها از بین میروند و بیماران خانم میتوانند به زندگی روزمره خود برسند.
عوارض کاشت مو در مردان
برای بیماران آقا هم عوارض جانبی که وجود دارند تفاوت چندانی با خانمها ندارند. در چند روز اول ریسک ابتلا به عفونت پس از قرمزی و پوسته پوسته شدن افزایش پیدا میکند. جلوی عفونت را همانطور که قبلاً اشاره کردیم میتوان با مراقبت صحیح گرفت. در این قسمت نکتهای که حائز اهمیت است، این است که در صورتی که موها به تناوب درستی رشد نکرده یا با زاویه نامناسبی شروع به رشد کنند، عوارض جانبی هستند که نشان دهنده عدم کاشت مو به صورت صحیح به حساب میآِیند. در صورتی که این اتفاق رخ دهد، فرد باید عمل کاشت مو را دوباره و به صورت صحیح انجام دهد.
روشهای مختلفی برای کاشت مو وجود دارد و میتوان گفت که تقریباً هر کدام از آنها یک سری عوارض جانبی مختص به خود را دارند. پزشک متخصص مدل کاشت مو با توجه به ساختار فیزیکی فرد انتخاب میکند.
به عنوان مثال، عوارض کاشت مو به روش FUT (کاشت واحد فولیکولار) شامل خونریزی، عفونت، زخم بخیه، ریزش بانک مو، نکروز، احساس کرختی، درد پس از انجام عمل و کلوئید میشوند.
تقریباً هر عمل جراحی دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است. عملهای جراحی زیبایی مانند کاشت مو نیز از این قاعده مستثنی نیستند و برای این که بتوانید تصمیم درستی در مورد انجام دادن یا ندادن آنها بگیرید باید تمامی این مزایا و معایب و عوارض جانبی را بدانید. سعی کردیم در این مقاله به طور کامل در مورد مشکلات کاشت مو صحبت کنیم تا شاید توانسته باشیم در تصمیم گیری شما برای انجام این کار کمک کنیم.
سوالات متداول)
1 – آیا کاشت مو عوارض هم دارد؟
کاشت مو همانند بسیاری از عملهای زیبایی دیگر دارای عوارض جانبی مخصوص به خود است. خوشبختانه اکثر این عوارض جانبی خود به خود طی یک هفته از بین میروند و بقیه نیز با مراقبت آسیبی به بیمار وارد نخواهند کرد.
2 – آیا عوارض کاشت مو در زن و مرد متفاوت است؟
عوارض کاشت مو در خانمها و آقایان تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد و با مراقبتهای مخصوص پس از کاشت هر دو میتوانند در عرض یک هفته تا ده روز این عوارض را از بین ببرند.
3 – تا چند وقت پس از کاشت مو، داشتن درد در نواحی کاشته شده طبیعی است؟
به طور کلی داشتن احساس درد پس از انجام عمل جراحی امری طبیعی است، در کاشت مو هم داشتن احساس درد تا یک هفته الی 10 روز طبیعی است و شدت آن از روز سوم به بعد نصف میشود.
4 – آیا ورم دور چشم پس از کاشت مو طبیعی است؟
با توجه به عمل سنگینی که بر روی پوست سر انجام میشود و موادی که به آن تزریق میگردد، ورم کردن پیشانی و دور چشمان بیمار پس از انجام عمل امری کاملاً طبیعی است.
5 – با خارش سر پس از کاشت مو چه باید کرد؟
احساس خارش تا یک هفته پس از انجام عمل کاشت مو وجود دارد و میتوانید با مصرف آنتی هیستامینهایی مانند ستریزین و استفاده از شامپوها و لوسیونهای توصیه شده توسط پزشک آن را کاهش دهید.