ریزش موی ابرو سالانه افراد زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد. موهای ابروها نیز ممکن است مانند موهای سر نازک شده یا رشدشان متوقف شود. از این رو، کاشت موهای ابرو دومین نوع کاشت مو بعد از کاشت موی سر است. ریزش ابروها با تحت تاثیر قرار دادن کل ظاهر صورت میتواند نگرانیهای زیادی را برای افراد ایجاد کند. این ریزشها ممکن است در یک یا هر دو ابروی فرد مشاهده شود. به طور کلی ریزش موهای ابروها میتواند از عدم تعادل هورمونی و شرایط خود ایمنی گرفته تا آسیبهای فیزیکی و کمبود مواد غذایی رخ دهد. برای آگاهی از علت ریزش ابرو و نحوه پیشگیری و درمان آن با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
ریزش چند تار ابرو در روز طبیعی است؟
یک ابرو با تراکم متوسط تقریباً دارای ۲۵۰ تار مو است. در افراد دارای یک چرخه معمولی مو (فاز آناژن ۶۰ تا ۷۰ روزه) ریزش ۳ تار ابرو در روز طبیعی است. در صورتی که از لحاظ ژنتیکی فاز آناژن فرد مقداری طولانیتر باشد، میزان ریزشها در حالت طبیعی کمتر و حدود ۲ تار مو در روز است.
علت ریزش ابرو
دلیل ریزش ابرو میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله عدم تعادل هورمونی، رژیم غذایی نامناسب، بیماریهای خودایمنی و برخی از بیماریهای پوستی، ضربه فیزیکی یا استرس عاطفی باشد. ریزش موی ابرو که نام پزشکی آن هیپوتریکوزیس یا ماداروز ابرو است میتواند باعث شود که فرد متوجه نازک شدن مو یا حتی ریزش تکهای از ابروهای خود شود.
برای تشخیص درست دلیل ریزش ابرو پزشک تمامی آزمایشهای لازم را انجام دهد تا در مرحله بعد بتواند درمان مناسبی برای آن بیابد. اما در ادامه به انواع دلایل ریزش ابرو بپردازیم.
ریزش ابرو ناشی از افزایش سن
همه ما به شدت از تاثیرات افزایش سن بر بدن خود آگاه هستیم، موهای ما نیز از این قاعده مستثنی نیستند و به مرور شاهد از دست دادن حجمی از موهای سر یا ابروها هستیم. بیشتر افراد چه خانمها و چه آقایان ممکن است نازک شدن یا ریزش موی ابرو را تجربه کنند که البته تا حدودی قابل کنترل خواهد بود. کاشت ابروی دائمی گزینه مناسبی برای الگوهای ریزش موی ابرو ناشی از افزایش سن است.
ریزش ابرو در اثر تغذیه
دانشمندان در برخی از مطالعات خود دریافتهاند که رژیم غذایی نامناسب تاثیر تدریجی اما قطعی بر روی موی ابرو و در واقع بر روی کل بدن دارد. وقتی بدن ما کمبود برخی از ویتامینها و مواد معدنی را داشته باشد نمیتواند آنگونه که باید عمل کند و به زودی دچار مشکلاتی چون نازک شدن موی ابرو خواهد شد.
بدن انسان به مواد مغذی از جمله منابع انرژی (کربوهیدرات، پروتئین، چربیها)، اسیدهای آمینه، ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد. برخی از این مواد رشد موی ابرو را حفظ کرده و در جلوگیری از ریزش ابرو بسیار موثر هستند. برای مثال کمبود ویتامین A یا روی رشد سلولی را کند میکند. همچنین ویتامین C، انواع ویتامینهای گروه B، آهن، ویتامینهای E و D و اسیدهای چرب امگا 3 نیز در حفظ سلامت ابرو بسیار تاثیرگذارند. بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، ما را در راستای سلامت پوست و مویمان یاری میکند.
حتما بخوانید : تاثیر تغذیه در ریزش مو
ریزش ابرو عصبی
استرس عامل دیگری است که میتواند به سرعت باعث ریزش ابرو در هر سنی و هر جنسیتی شود. زمانی که هورمونهای بدن به دلیل اضطراب و استرس مزمن از تعادل خارج میشوند، برخی از عملکردهایی که برای حفظ سلامت انسان نیاز است را دچار ناهماهنگی میکنند. علاوه بر این استرس و اضطراب بیش از حد میتواند باعث تغییرات فیزیولوژیکی مانند کاهش میزان اکسیژن دریافتی فولیکولهای موی ابرو شود.
ریزش ابرو ناشی از بیماری خود ایمنی
اختلالات خودایمنی مانند آلوپسی یکی دیگر از دلایل ریزش ابرو هستند. علت ریزش ابرو و مژه در بیماریهای خودایمنی این است که سیستم ایمنی بدن به اشتباه بخشی از بدن را به عنوان دشمن میشناسد و به آن حمله میکند. پزشکان هنوز در تلاش هستند تا علتها یا محرکهای این بیماری را مشخص کنند.
آلوپسی فولیکولهای مو را هدف قرار میدهد و ممکن است تولید و رشد مو را در برخی از نقاط بدن متوقف کند. درمان این عارضه اگر به موقع انجام شود ممکن است موهای ریخته شده ابرو را بازگرداند.
گاهی ریزش ابروی سکهای ناشی از خودایمنی هفتهها یا حتی سالها باید تحت درمان قرار گیرد. آلوپسی انواع مختلفی دارد مانند آلوپسی آرهآتا (ریزش سکهای مو)، آلوپسی یونیورسالیس (ریزش کل موها)، آلوپسی فیبروزان که باعث ایجاد زخم روی پوست سر، طاسی سر و ریزش ابرو میشود.
ریزش ابرو ناشی از برخی عارضه های پوستی
زمانی که اگزما یا درماتیت تماسی (التهاب پوست در اثر تماس با مواد حساسیت زا)، درماتیت آتوپیک (بیماری مزمن پوستی با علائمی مانند التهاب و خارش) و درماتیت سبورئیک یا سبوره (نوعی التهاب پوستی که اغلب در نواحی دارای غدد چربی در بدن بروز میکند) بر روی ناحیه چشم و اطراف آن تأثیر میگذارند، ممکن است منجر به نازک شدن ابروها شوند. هر ۳ این بیماریهای پوستی عارضه خارش را به دنبال دارند. بنابراین اگر ناحیه ابروها به طور مستمر توسط فرد دستکاری و خارانده شود، ممکن است موهای ابروها دچار ریزش شوند. از سوی دیگر درماتیت آتوپیک و تماسی منجر به التهاب نیز میشوند. این عارضه میتواند رشد طبیعی موهای ابرو را مختل کند.
حتما بخوانید : قیمت کاشت ابرو در تهران
ریزش ابرو ژنتیکی
اگرچه ریزش ابرو ناشی از موارد ژنتیکی کمتر مشاهده میشود اما شرایط ژنتیکی زیر میتواند منجر به ریزش موی ابرو شود:
- دیسپلازی اکتودرمی: این شرایط ژنتیکی میتواند بر پوست، مو، ناخنها و دندانها تاثیر بگذارد و باعث کم پشت شدن و از بین رفتن موهای ابرو، مژه و سایر قسمتهای بدن شود.
- سندرم نترتون: این بیماری پوستی بر روی مو و سیستم ایمنی تاثیر میگذارد و میتواند باعث شکننده شدن مو و ریزش ابروها شود.
ریزش ابرو در اثر کم کاری تیروئید
غده تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که متابولیسم را تنظیم میکنند. عدم تعادل تیروئید میتواند منجر به ریزش موهای ابرو شود هر چند خوشبختانه معمولا چنین مشکلاتی با موفقیت درمان میشوند. وقتی غده تیروئید بیش از حد یا خیلی کم هورمون تولید میکند، بدن شما از تعادل خارج میشود و تعدادی از فرآیندهای طبیعی را مختل میکند که شامل رشد موی ابرو هم میشود.
ریزش ابرو بعد از کاشت
اگر شما هم با مشاهده عکس رویش مجدد ابروها بعد از کاشت ابرو بیماران مختلف دوست دارید کاشت ابرو انجام دهید ولی از احتمال ریزش ابرو بعد از کاشت میترسید باید گفت که این ریزش کاملا موقتی است و اصلا جای نگرانی ندارد. در واقع علت ریزش ابرو بعد از کاشت این است که موهای کاشته شده به طور طبیعی پس از حدود 3 هفته شروع به ریزش میکنند. اما پس از حدود 4 ماه دوباره رشد میکنند و بعد از گذشت 6 ماه موهای ابروی شما به طور محسوسی متراکم خواهند شد.
حتما بخوانید : ریزش ابرو بعد از کاشت ابرو
ریزش ابرو ناشی از مصرف برخی داروها
برخی داروها دارای عوارض جانبی مانند ریزش مو میشوند. این ریزش موها میتواند بر روی ابروها نیز اثر بگذارد.
- آسیترتین: داروی رتینوئیدی برای درمان بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس
- داروهای شیمی درمانی: برای درمان سرطان
- والپروئیک اسید: داروی ضد تشنج برای درمان تشنج و اختلال دو قطبی
ریزش ابرو بعد از لیفت
آیا لیفت ابرو هم باعث ریزش آن میشود؟ بله احتمال ریزش موهای ابرو بعد از لیفت ابرو وجود دارد. در واقع علت ریزش ابرو بعد از لیفت این است که برشهای ایجاد شده برای انجام لیفت در امتداد خط رویش ابرو قرار دارند و ممکن است پس از عمل کمی ریزش ابرو را تجربه کنید. البته چنین شرایطی کاملا موقت است و پس از چند ماه، موهای ابرو مجددا شروع به رشد میکنند.
ریزش ابرو بعد از تاتو
تاتو ممکن است باعث ریزش موی ابروی موقت یا کم پشت شدن موهای آن شود. دلیل ریزش ابرو بعد از تاتو این است که سوزن تاتو و رنگ آن به عمقی از پوست وارد میشوند که میتوانند باعث آسیب به فولیکولهای مو شوند. بنابراین آسیب فولیکولی وارد شده باعث میشود موهای ابرو دیگر نتوانند به رشد طبیعی خود ادامه دهند و دچار ریزش شوند. برخی از فولیکولها پس از مدتی بازسازی میشوند اما برخی دیگر ممکن است ترمیم نیابند و فرد ریزش مو ابروی شدیدی را تجربه کند.
حتما بخوانید : بهترین قرص برای ریزش ابرو
ریزش ابرو بعد از میکروبلیدینگ یا فیبروز ابرو
ممکن است گاهی شنیده باشیم که میکروبلیدینگ یا فیبروز ابرو باعث ریزش ابروی شدید میشود ولی کاملا بر عکس ریزش ابرو بعد از میکروبلیدینگ بسیار کم است یا حتی ممکن است اصلا ایجاد نشود. علت عدم ریزش ابرو بعد از میکروبلیدینگ این است که سوزن میکرو به عمق زیاد پوست وارد نمیشود و آسیب زیادی به فولیکول موی ابرو وارد نمیکند.
اگر به هر دلیلی بعد از میکروبلیدینگ دچار ریزش ابرو شوید ممکن است فردی که برای شما میکروبلیدینگ انجام داده است در کار خود تخصص کافی نداشته است. همچنین علت ریزش ابرو بعد از میکروبلیدینگ ممکن است ریشه در مشکلات سلامتی فرد داشته باشد.
ریزش ابرو بعد از هاشور
به طورکلی، میزان ریزش ابرو بعد از هاشور بسیار کم است و حتی گاهی ریزش ابرو کاملا غیرمحتمل است. بنابراین اصلا جای نگرانی نیست و نیازی نیست به این دلیل از انجام هاشور ابروی خود منصرف شوید. علت عدم ریزش بعد از هاشور ابرو این است که روشهای هاشور مانند میکروبلیدینگ در سطحیترین لایههای پوست انجام میشوند و به فولیکولهای مو آسیبی نمیرسانند.
ریزش ابرو ناشی از برخی بیماریها
بروز برخی بیماریها مانند بیماری هانسن (جذام)، سیفلیس، بیماری تریکوتیلومانیا (اختلال روانی در کندن موهای بدن)، عفونت قارچی فولیکول تروپیک، کارسینوم سلول بازال (شایعترین شکل سرطان پوست) میتواند زمینه را برای ریزش ابروها فراهم کند. البته این بیماریها و اختلالات روانی از دلایل کمتر رایج در ریزش ابروها هستند.
ریزش ابرو بعد از بارداری
برخی از زنان ممکن است به دلیل استرس یا شوک دچار نازکی موی ابرو یا ریزش ابرو شوند که به آن تلوژن افلوویوم گفته میشود و برخی از زنان را در دوران بارداری تحت تاثیر قرار میدهد. استرس قبل و بعد از بارداری هم ممکن بر روی حجم زیادی از موها تا حدود 30 درصد یا بیشتر تاثیر بگذارد. ممکن است بعد از بارداری فرد موها بسیار نازک شوند یا گاهی 100 تا 300 تار مو در روز را از دست بدهد.
همچنین بارداری و زایمان میتوانند هورمونها و سایر جنبههای بیوشیمی بدن را بر هم بزنند و باعث ریزش موی ابرو شوند. در سه ماهه اول بارداری ممکن است بدن تحت تاثیر عدم تعادل هورمونی قرار گیرد زیرا بدن برای حمایت از جنین در حال رشد به سرعت در حال تغییر است. اما با درمان این ریزش در بارداری، موهای از دست رفته پس از چند ماه درمان مجددا بازمیگردند.
ریزش ابرو بعد از عمل بینی
به طور کلی جراحیها از جمله عمل بینی که تحت بیهوشی عمومی انجام میشود، میتوانند منجر به ریزش مو به نام تلوژن افلوویوم شوند. هنگامی که بدن انسان استرس، شوک یا هر رویه غیر عادی مانند جراحی را تجربه میکند، سطح کورتیزول در بدن افزایش مییابد. طبق انجمن پوست آمریکا ریزش مو پس از یک رویداد استرسزای بزرگ به احتمال فراوان در عرض ۳ تا ۶ ماه رخ میدهد. این ریزشها به صورت موقت بوده و بعد از گذشت مدتی به تدریج موهای ابرو و سر مجدداً رشد میکنند. گاهی اوقات جراحی میتواند مرحله استراحت فولیکولهای مو را نسبت به حالت عادی طولانیتر کند. به طور کلی جراحیها از جمله عمل بینی از چند طریق ممکن است منجر به ریزش موهای ابروها شود:
- استرس: جراحی یک فرایند تهاجمی است که به بدن و ذهن بیمار فشار زیادی وارد میکند. در حقیقت بدن برای رشد موها به مواد مغذی مانند بیوتن و آهن نیاز دارد. یک رویداد استرسزا ممکن است از رسیدن این مواد به فولیکولهای مو جلوگیری کرده و باعث ریزش ابروها شود.
- بیهوشی عمومی: یک دوره بیهوشی ممکن است با کاهش تقسیم سلولی منجر به ریزش موی مرتبط با تلوژن افلوویوم شود. تقسیم سلولی کندتر ممکن است به نوبه خود از تولید فولیکولهای مو جلوگیری کند.
- عوارض دارویی: برخی از داروهایی که پس از جراحیها مصرف میشوند، میتوانند منجر به ریزش موهای سر و ابروها شوند. این امر به ویژه در افرادی که به داروها حساسیت دارند، بیشتر مشاهده میشود.
- نوسانات هومونی: استراحتهای طولانی مدت بعد از جراحی یا تاثیر داروی بیهوشی ممکن است منجر به تغییرات هورمونی بعد از جراحی بینی شود. این نوسانات هومونی میتوانند باعث ریزش موی سر و ابروها شوند.
حتما بخوانید : سن مناسب کاشت ابرو
ریزش ابرو در شیمی درمانی
بسیاری از افراد مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی قرار میگیرند. ریزش ابرو و موی ناشی از شیمی درمانی میتواند به شدت آسیبزا باشد و از نظر روانی چالش برانگیزترین عوارض جانبی را داشته باشد. بیماران سرطانی علاوه بر ریزش موی سر، ممکن است ریزش ابرو را نیز تجربه کنند. چنین شرایطی باعث ناراحتی روحی بیمار میشود که معمولا درمان آن با داروهای مختلف توسط پزشک میتواند تا حدودی موثر باشد. امروزه درمان ریزش ابرو با لیزر نیز امکان پذیر است که ممکن است باعث رشد مجدد موهای ابرو شود.
ریزش ابرو در شیردهی
ریزش موی ابرو در دوران شیردهی و پس از آن ممکن است اتفاق بیافتد. در این دوران تعادل هورمونهای بدن به هم میریزد و تغییر سطح هورمونها باعث ریزش ابرو خواهد شد. کاهش سطح استروژن میتواند باعث نازک تر شدن ابرو یا ریزش شدید مو در زنان شود. معمولا بسیاری از زنان در دوره شیردهی و پس از آن دچار ریزش موی شدید خواهند شد که قابل درمان است. بنابراین اگر فرد در دوران شیردهی با چنین مشکلی مواجه شود لازم است حتما تحت نظر پزشک قرار گیرد و تمامی معاینات و آزمایشهای لازم برای او انجام شود. با این کار علت ریزش ابرو یا موهای سر در این دوران حساس از زندگی فرد مشخص میشود و درمان مناسب برای آن توسط پزشک تجویز خواهد شد.
علت ریزش ابرو در خانم ها
اما دلیل ریزش ابرو در خانمها چیست؟ یکی از مواردی که میتوان به عنوان علت ریزش ابروی زنان برشمرد کندن موهای ابرو در اثر اصلاح مداوم یا با استفاده از موچین است. زمانی که موهای ابرو بیرون کشیده میشوند، به فولیکول آنها آسیب میرسد، زخم میشوند و به مرور زمان ممکن است دیگر توانایی تولید مو را نداشته باشند. علاوه براین، دلایل دیگری مانند افزایش سن و ژنتیک فرد نیز در ریزش مو ابرو زنان نقش عمدهای دارند. گاهی نیز درمانهایی خاص مانند درمان سرطان باعث از دست دادن موهای بدن از جمله ابروها میشوند که پس از قطع درمان مجددا ریزش ابروها قطع میشود و رشد ابروها به حالت عادی بازمیگردند.
علت ریزش ابرو در مردان
شاید ریزش ابرو در آقایان تنها با تصور دلایلی چون افزایش سن همراه باشد اما ابروها نیز مانند موی سر ممکن است تحت تاثیرعوامل ژنتیکی یا محیطی دچار ریزش شوند. یکی از مهمترین علتهای ریزش ابروی آقایان ناشی از مشکلات تیروئیدی است که بیشتر اوقات باعث نازکی موی ابرو و سپس ریزش آن خواهد شد. تغییرات هورمونی هم نقش مهمی در ریزش موی آقایان دارند که در مقایسه با خانمها که معمولا بعد از زایمان و یائسگی اتفاق میافتد در مردان در هر سنی ممکن است ایجاد شود.
به هر حال، دلایل ریزش ابروی آقایان، محدود به موارد گفته شده نیست و برای تشخیص درست علت آن لازم است پزشک تمامی آزمایشهای لازم را انجام دهد تا در مرحله بعد بتواند درمان مناسبی برای آن بیابد. درمان ریزش ابرو در آقایان به روشهای مختلفی مانند درمان با طب سوزنی (که بیشتر مناسب ریزش ابرو ناشی از آلوپسی آرهآتا است)، هورمون درمانی یا تغییر تغذیه با مصرف مکملهای غذایی و در نهایت روشهای گیاهی مانند درمان ریزش ابرو با روغن کرچک است. در صورتی که هیچ کدام از درمانهای بالا موثر نباشد ممکن است فرد روش کاشت ابرو را انتخاب کند که امروزه در بسیاری از کلینیکهای کاشت مو به راحتی انجام میشود.
علت ریزش ابرو در نوجوانی
ریزش مو از جمله ریزش ابروها در نوجوانان شایعتر از آن میزانی است که اغلب افراد تصور میکنند. طبق بررسیها در حدود ۱۵.۵ تا ۳۸.۵ درصد از نوجوانان با مشکل ریزش مو در سر و ابروها مواجه هستند. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، آلوپسی آره آتا، سوء تغذیه، اختلالات تیروئید، بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس، برخی داروها و درمانهای پزشکی (مانند شیمی درمانی، درمانهای ضد قارچی، سرکوب کنندههای ایمنی، داروهای ضد تشنج، آنتی بیوتیکها و داروهای ضد انعقاد)، تلوژن افلوویوم، بیماری تریکوتیلومانیا (تمایل زیاد فرد به کندن موها)، اصلاح بیش از حد ابروها، نوسانات شدید وزن، ضربه یا آسیب به ابروها (مانند سوختگی)، اضطراب و استرس زیاد، بیماریهای عفوی و قارچی، کمبود خواب، کم خونی، برخی بیماریهای پوستی مانند اگزما در ناحیه ابروها، سندرم تخمدان پلی کیستیک و عدم تعادل هورمونی ممکن است به عنوان علت ریزش ابرو در نوجوانان دختر در نظر گرفته شوند. نوجوانان باید در صورت مشاهده ریزش در ابروها به منظور بررسی و انجام اقدامات درمانی مناسب و به موقع به پزشک مراجعه کنند.
علت ریزش ابرو در کودکان
از علت ریزش ابرو در کودکان میتوان به اضطراب و استرس، کمبود مواد مغذی، بیماری آلوپسی آره آتا، برخی بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک، اختلال در عملکرد تیروئید (کم کاری تیروئید)، بیماری تریکوتیلومانیا، عفونت، وارد شدن ضربه یا آسیب به ابروها، تلوژن افلوویوم، برخی داروها و درمانهای دارویی مانند شیمی درمانی و بیماریهای خود ایمنی اشاره کرد. اگر پزشک دلیل ریزش ابروها را استرس و سلامت روان تشخیص دهد بهترین راه جهت درمان ریزش ابرو در کودکان این است که از یک روانشناس بخواهید در درمان و کاهش اضطراب به بیمار کمک کند.
حتما بخوانید : کاشت ابروی طبیعی در تهران
تشخیص ریزش ابرو
نباید فراموش کنیم که در روند رفع ریزش ابرو، مرحله اول تشخیص درست علت ریزش است که باید پیش از درمان ریزش ابرو و مژه انجام شود. تشخیص صحیح و به موقع علت ریزش ابرو ناگهانی میتواند پزشک را در برطرف کردن سریع ریزش ابرو یاری کند. در زمان درست، ریزش ابرو به بهترین شکل به دارو پاسخ میدهد، در حالی که در برخی مواقع دیگر ممکن است درمانهای رایج دیگر فایدهای نداشته باشند و شخص مجبور شود به دنبال روش کاشت ابرو برود. متاسفانه در مواردی ریزش موی ابرو غیر قابل درمان است. بهترین متخصص برای تشخیص علت ریزش ابرو و مژه یک متخصص پوست و مو است. او با پرسش از سابقه پزشکی شما یک معاینه بالینی انجام میدهد. سپس متخصص پوست و مو با انجام آزمایشهای مختلف دلیل اصلی ریزش ابروی شما را مشخص خواهد کرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
عارضه ریزش ابروها ممکن است به دلایل گوناگون و در گروههای سنی مختلفی بروز کند. افراد با مشاهده ریزش ابروها باید برای تشخیص دلیل ریزشها، پیشگیری و در نتیجه درمان موثر و علمی به پزشک متخصص مراجعه کنند. پزشک با بررسی و انجام برخی آزمایشها میتواند نسبت به تشخیص علت ریزش ابروها و درمان آن اقدام کند.
روشهای درمان مناسب بعد از تشخیص ریزش ابرو
زمانی که پزشک علت ریزش موی ابرویتان را مشخص کرد میتواند مناسبترین درمان را برای شما انتخاب کند. در زیر به چند نمونه از داروهای رایج ریزش ابرو توجه نمایید:
- ماینوکسیدیل بهترین داروی ریزش ابروی بدون نسخه موضعی است که هم در میان مردان و هم زنان استفاده میشود و پس از چند ماه میتواند موهای ابرو را برگرداند. البته دقت شود که داروی ماینوکسیدیل برای ریزش ابرو تا زمانی مفید خواهد بود که آن را مصرف میکنید و ممکن است پس از قطع مصرف ماینوکسیدیل مجددا دچار ریزش ابرو شوید.
- کورتیکواستروئیدها به صورت قرص، تزریق و موضعی میتوانند برای درمان آلوپسی آرهآتا، اگزما و درماتیت استفاده شوند.
- گاهی ریزش ابرو در طب سنتی یا با استفاده از طب سوزنی نیز برطرف میشود که معمولا در تحریک گردش خون و تسکین مواردی چون آلوپسی آرهآتا مفید است.
- ریزش ابرو با آنترالین هم ممکن است برطرف شود که معمولا ریزش ابرو ناشی از التهاب را از بین میبرد.
- برای ریزش ابرو هورمونی، متخصص غدد ممکن است داروهایی مانند هورمون محرک تیروئید، استروژن یا تستوسترون را تجویز کند.
- کاشت ابرو نیز درست مانند کاشت موهای سر است که شامل پیوند فولیکولهای مو به قسمتی از ابروهاست که دچار ریزش شدهاند.
حتما بخوانید : درمان ریزش ابرو
پیشگیری از ریزش ابرو
در صورت امکان، پیشگیری از ریزش ابروها بسیار بهتر از درمان است. برخی از راههای جلوگیری از ریزش ابروها عبارتند از:
- پرهیز از کشیدن ابروها: کشیدن ابروها میتواند منجر به صدمه دیدن فولیکولهای مو و کنده شدن ابروها شود. گاهی اوقات رشد مجدد ابروها به دلیل آسیب به فولیکولها دشوار و غیر ممکن است.
- داشتن رژیم غذایی متعادل و مناسب: به طور کلی موها از جمله فولیکولهای ابرو برای رشد پایدار و سالم بودن به رژیم غذایی حاوی مواد مغذی و کالری کافی نیاز دارند. با کمبود مواد مغذی برای فرایندهای طبیعی بدن، ممکن است موها از جمله موهای ابروها دچار ریزش شود. در این شرایط عملکردهای غیر ضروری مانند چرخه طبیعی رشد مو ممکن است مختل شده و تولید و رشد موها متوقف شوند. بنابراین رشد مناسب و سلامت موها به یک رژیم غذایی سالم وابسته است.
- داشتن آرامش و خواب کافی و منظم: استراحت و خواب کافی میتواند از ایجاد و تشدید استرس پیشگیری کرده و احتمال ریزش ابروها را به دلیل تلوژن افلوویوم کاهش دهد. برای ایجاد آرامش میتوان از روشهای مانند مدیتیشن، یوگا یا سایر فعالیتهای کاهش استرس استفاده کرد.
- بررسی عوارض جانبی برخی داروها: در صورتی که شخص داروی را به صورت دائم یا موقت مصرف میکند، باید عوارض جانبی دارو بررسی شود. گاهی اوقات ریزش موهای سر و ابروها به دلیل عوارض جانبی برخی داروها رخ میدهد. بیماران میتوانند در صورت امکان با پزشک خود در خصوص داروی مورد نظر و امکان تغییر آن مشورت کنند.
- خودداری از اصلاح بیش از حد: بهتر است در فرایند اصلاح به جای نازک کردن ابروها بیشتر بر روی فرم آنها تمرکز شود. برخورد ملایم با ابروها سلامت آنها را تضمین میکند. افراد باید تا حد امکان از برداشتن و اصلاح ابروها به صورت منظم خودداری کنند. این امر نه تنها منجر به ریزش ابروها میشود، میتواند باعث رشد موهای زائد و عفونت نیز شود.
- استفاده از لوازم آرایشی ملایم: برای پاک کردن آرایش در ناحیه ابروها بهتر است از مصرف لوازم آرایشی حاوی مواد شیمیایی خشن خودداری شود.
- دقت در رنگ کردن ابروها: بهتر است تا حد امکان از رنگ کردن ابروها به ویژه با مواد شیمیایی قوی و خشن خودداری شود. به طور کلی رنگ کردن ابروها میتواند منجر به شکنندگی و خشکی موهای ابرو شود. در صورت تمایل به رنگ کردن ابروها بهتر است بیشتر از رنگ موهای ارگانیک و بدون پراکسید استفاده شود.
- نوشیدن آب و مایعات کافی: نوشیدن آب منجر به بهبود گردش خون میشود. این امر با افزایش خونرسانی به ناحیه ابروها به سلامت فولیکولهای مو کمک میکند.
- مرطوب نگه داشتن پوست ناحیه ابروها: مرطوب نگه داشتن پوست ابروها میتواند در جلوگیری از ریزش ابروها مفید باشد. پوست خشک میتواند باعث شکستگی و ریزش فولیکولهای ابرو شود. در حقیقت پوست هیدراته شده ابروها میتواند باعث حفظ سلامتی و جلوگیری از بروز شوره در ابروها شود.
- داشتن سبک زندگی سالم: خودداری از استعمال دخانیات و نوشیدن مشروبات الکلی در سلامت و رشد موهای ابرو نقش بسزایی دارد. انجام ورزشهای منظم در بهبود گردش خون، کاهش استرس و به طور کلی سلامتی موهای ابرو موثر است.
- مراجعه به متخصص: در صورت مشاهده نشانههای ریزش ابروها، مراجعه به پزشک برای جلوگیری از تشدید ریزش و انجام اقدامات درمانی مناسب ضروری است.
کمبود کدام ویتامینها و مواد مغذی باعث ریزش ابرو می شوند؟
بدن انسان برای عملکرد بهینه و سالم ماندن به برخی مواد مغذی نیاز دارد. بعضی از این مواد برای حفظ رشد پایدار و سلامت موها ضروری هستند. کمبود برخی مواد مغذی مانند ویتامینهای (بیوتین)B7، E، C،A ، B12 و D، فلز روی، آهن، سیستنین (یک آمینو اسید) و اسیدهای چرب امگا۳ میتواند منجر به ریزش موها از جمله موهای ابروها شود.
سوالات متداول
ریزش ابرو تا تار مو در روز طبیعی است. اگر ریزش بیش از این مقدار باشد، باید به دنبال علت آن باشید.
ریزش ابرو و مو میتواند نشان دهنده هر مشکلی در بدن بیمار باشد که تنها پس از مراجعه به پزشک، انجام معاینات و آزمایشهای مختلف میتوان پی برد که دلیل اصلی ریزش چیست. بیمار ممکن است به هر دلیلی مانند دلایل ژنتیکی، نقص در سیستم ایمنی بدن، استرس، بارداری و بسیاری از موارد دیگر دچار ریزش مو ابرو شود.
هرچند همه ویتامینهای موجود در مواد غذایی تازه و نیز مکملهای تغذیهای برای بدن لازم هستند اما کمبود برخی از ویتامینها مانند آهن، روی، ویتامین A، E و ویتامینهای گروه B میتوانند باعث ریزش موی ابرو شوند. علاوه براین، مکملهای غذایی مانند امگا 3 و امگا 6 و آنتیاکسیدانها نیز برای بدن بسیار مفید هستند و میتوانند رشد مو را تقویت کنند.
اضطراب بیش از حد میتواند باعث تغییرات فیزیولوژیکی بدن مانند نوسانات هورمونی و کاهش اکسیژنرسانی به فولیکولهای ابرو شود.
ریزش سکهای یا تکهای ابرو معمولا نشانه آلوپسی آره آتا است که به تدریج یا در یک دوره کوتاه میتواند باعث ریزش ابرو و حتی مژه شود.
موهای سالم مستلزم داشتن پوست سالم است. موها به طور مستقیم از طریق فولیکولهای موجود در زیر پوست تغذیه و رشد میکنند. از این رو مشکلات پوستی میتوانند بر ریشه فولیکولهای مو تاثیر بگذارد. برخی بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک (اگزما)، پسوریازیس و درماتیت سبورئیک میتوانند منجر به خارش، پوسته پوسته شدن و بثورات پوستی شوند. افراد ممکن است در نتیجه التهاب و خشکی پوست یا خارش ناحیه اطراف ابرو، موهای ابروی خود را از دست دهند. برای نمونه بیماری درماتیت آتوپیک (اگزما)، نوعی التهاب پوست است که باعث خارش، قرمزی، شوره، سوزش، ترشح و تحریک میشود. اگزما به دلیل بیش فعالی سیستم ایمنی بدن ایجاد شده و میتواند به صورت حاد یا مزمن پوست را درگیر کند. در صورت ابتلای پوست ناحیه ابروها به اگزما، این بیماری میتواند با تاثیر بر فولیکولهای مو در زیر پوست، منجر به اختلال در رشد موهای ابرو شود.